Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Κυκλοφόρησε:“Η παγκοσμιοποίηση του πολέμου” του Michel Chossudovsky
“Η παγκοσμιοποίηση του πολέμου” είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του καθ. Michel Chossudovsky, που κυκλοφόρησε μόλις τη περασμένη εβδομάδα, σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις “Πιρόγα”.
Το βιβλίο με τον αγγλικό τίτλο “The Globalization of War” είναι το 11ο που έχει εκδώσει ο συγγραφέας, αλλά το πρώτο που κυκλοφορεί στη χώρα μας.


Ο καθ. Michel Chossudovsky έχει βραβευθεί για τα βιβλία του, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.
Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στον Καναδά και ιδρυτής του γνωστού Centre for Research on Globalization (CRG) – Ερευνητικού Κέντρου για τη Παγκοσμιοποίηση – το οποίο διευθύνει από την ίδρυση του, τον Σεπτέμβριο του 2001 (πριν από τα θλιβερά γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη). *


Το βιβλίο που κυκλοφορεί αποτελεί μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη πολυετή μελέτη του καθ. Michel Chossudovsky, που καλύπτει το σύνολο σχεδόν των σύγχρονων πολιτικών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, όπως αυτά αποτυπώνονται στη πλέον τραγική και άκρως επικίνδυνη μορφή τους μέσα από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Ο βραβευμένος συγγραφέας με υποδειγματική τεκμηρίωση, αποδεικνύει την ευστοχία και την εγκυρότητα του υπότιτλου : “Ο μακροχρόνιος πόλεμος την ΗΠΑ εναντίον της ανθρωπότητας”.

Ένας πόλεμος που έχει μετεξελιχθεί από ολοκληρωτικός και καταστροφικός τον περασμένο αιώνα, στην εποχή μας σε μακροχρόνιο.

Αναλύοντας διεξοδικά και σχολαστικά τις διάφορες μορφές που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια των συμβατικών και μη συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων, προσδιορίζει τη μορφή του σύγχρονου πλέον πολέμου, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον συνοδεύουν κατά τη διεξαγωγή του, στα πλαίσια της σημερινής παγκοσμιοποίησης.

Πρόκειται για μια ολοκλήρωση της ένταξης των επιμέρους μορφών άσκησης επιρροής, εξουσίας, κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού (μυστικές επιχειρήσεις, ανατροπές καθεστώτων, κυρώσεις, οικονομικοί πόλεμοι, οικονομικές κρίσεις κλπ) σε μια επιστημονικά μεθοδευμένη και άριστα οργανωμένη, υψηλού κόστους συνεχή και μακροχρόνια επιχείρηση, που καταλήγει σε πολεμικές συγκρούσεις με πολυεθνική συμμετοχή, χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή σε έκταση, μέγεθος και καταστροφικότητα, η οποία απειλεί με αφανισμό την ίδια την ανθρωπότητα.

Στις συνθήκες αυτές ένας πυρηνικός πόλεμος δεν αποτελεί απλά μια απειλή, που θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί λόγω της επικινδυνότητας που εγκυμονούσε για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Σήμερα το δόγμα του “πρώτου πυρηνικού χτυπήματος” με τη λογική του “προληπτικού πυρηνικού πολέμου” έχει πλέον αντικαταστήσει, το δόγμα της “απειλής της χρήσης των πυρηνικών όπλων”.

Ο κίνδυνος του πυρηνικού πολέμου καθίσταται ακόμη μεγαλύτερος σήμερα, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης των πυρηνικών όπλων και των επακόλουθων αλλαγών που έχουν υποστεί τα σχετικά δόγματα χρήσης τους.


Σε παρόμοιο επίπεδο αλλά όχι με μικρότερες συνέπειες κινείται και το ζήτημα της διαχείρισης της πυρηνικής ενέργειας και της προκαλούμενης ακτινοβολίας από αυτή.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι συζητήσεις του συγγραφέα με τη θρυλική φυσιογνωμία του Φιντέλ Κάστρο, σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας και τις συνέπειες και κινδύνους από την άνευ προηγουμένου στρατιωτικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγάλη σημασία και βαρύτητα δίνει ο συγγραφέας στην αποκάλυψη των μυστικών επιχειρήσεων των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών που αποβλέπουν στον απόλυτο έλεγχο διαφόρων χωρών, μέσα από καθοδηγούμενες και προκατασκευασμένες “λαϊκές εξεγέρσεις” και “έγχρωμες επαναστάσεις”. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζονται ως αθώα και ειρηνικά κινήματα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μειονοτήτων είτε εθνικών, είτε κοινωνικών.

Η θεματολογία με την οποία ασχολείται ο συγγραφέας και μάλιστα αρκετά διεξοδικά είναι αρκετά πλούσια, ούτως ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να βρει απαντήσεις και πληροφοριακό υλικό, για όλα σχεδόν τα ζητήματα που συνθέτουν το σύγχρονο γεωπολιτικό σκηνικό, με παράλληλες ιστορικές αναδρομές και αναλύσεις που τον βοηθούν να κατανοήσει τις αιτίες και την εξελικτική πορεία των σύγχρονων συγκρούσεων (Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Συρία, Ουκρανία κλπ).

Ειδικότερα στο IV Κεφάλαιο του βιβλίου του ο συγγραφέας αποδομεί με εντυπωσιακό τρόπο το περίφημο δόγμα της πολιτικής των ΗΠΑ του Παγκόσμιου Πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία του Global War on Terrorism” (GWOT) και αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του, οι οποίες αποτελούν το οικοδόμημα της καταστροφικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Τέλος “Η παγκοσμιοποίηση του πολέμου” είναι ένα βιβλίο που χρειάζονταν οπωσδήποτε για τη χώρα μας και το οποίο δίνει έγκυρες και σύγχρονες απαντήσεις στους αναπόφευκτους και βασανιστικούς προβληματισμούς, μέσα από μια επιστημονική προσέγγιση, ρίχνοντας άπλετο φως στο σημερινό σκοτεινό και ασφυκτικό πεδίο της πληροφόρησης.

Ιούνης 2016
Εκδόσεις Πιρόγα


* Σχετικά με το Centre for Research on Globalization (CRG) – Ερευνητικό Κέντρο για τη Παγκοσμιοποίηση
Χάρις τη προσωπικότητα του καθ. Michel Chossudovsky το Ερευνητικό Κέντρο για τη Παγκοσμιοποίηση (CRG), έχει αναπτύξει πλήθος ερευνητικών, εκπαιδευτικών, ανθρωπιστικών και εκδοτικών δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που το έχει καθιερώσει σαν ένα από τα πιο έγκυρα, αξιόπιστα αντίστοιχα διεθνή κέντρα.

Όλα αυτά τα χρόνια ασχολήθηκε με τα διεθνή γεγονότα που 
διαδραματίστηκαν στο ξεκίνημα του αιώνα που ζούμε, παρεμβαίνοντας ενεργά στη δημιουργία τάσεων και απόψεων.

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιστημονική έρευνα και στη τεκμηριωμένη ανάλυση των ζητημάτων που αφορούν τη “Νέα τάξη πραγμάτων” και του Δόγματος των ΗΠΑ που αναφέρεται ως “Πόλεμος ενάντια στη τρομοκρατία”, όπως διαμορφώθηκαν μετά την 11η του Σεπτέμβρη, εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα τη κυριότερη και σοβαρότερη πηγή αντικειμενικής ενημέρωσης και σκέψης συμβάλλοντας στον αγώνα κατά της χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Στην εποχή της οργανωμένης παραπληροφόρησης αποτελεί πόλο έλξης για την αναζήτηση της “κρυφής αλήθειας”.
Το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα καθιερωμένα Κέντρα στρατηγικού σχεδιασμού και αναλύσεων, γνωστά με τον χαρακτηρισμό “think tank”, είναι ότι όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, οι αναλύσεις των θεμάτων που αποτελούν αντικείμενα επεξεργασίας δεν είναι τυποποιημένες, ούτε μονοσήμαντες, αλλά πολύπλευρες πολυδιάστατες με διεπιστημονικές προσεγγίσεις.
Τέλος το Κέντρο (CRG), όσο και οι ιστότοποι που ανήκουν σε αυτό : 
www.globalresearch.ca (αγγλόφωνος)

www.mondialisation.ca (γαλλόφωνος από το 2007), όπως και
εκείνοι στα ισπανικά, πορτογαλικά, γερμανικά από το 2007 και
στα ιταλικά, αραβικά και σέρβικα από το 2008, μαζί με
τη διαδικτυακή τηλεόραση (από το 2010) και
το ραδιόφωνο που λειτουργεί από το 2012,
αποτελούν ένα πολυσύχναστο χώρο συνάντησης και ανταλλαγής γνωμών, τάσεων, απόψεων και διαμόρφωσης σκέψης σε διεθνές επίπεδο μέσα από την αρθρογραφία, τα σχόλια, τις ειδήσεις και τις λοιπές δραστηριότητες του Κέντρου.

Η επισκεψιμότητα του ξεπερνάει εκείνη του πολύ γνωστού και πανίσχυρου αναφορικά με τη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής Council on Foreign Relations.
Η ποικιλία και πολυμορφία των θεμάτων και η πολύγλωσση αποτύπωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του CRG έχουν από καιρό προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων πανεπιστημιακών σχολών, δημιουργώντας μαζί του δίκτυο διασυνδέσεων.

Σήμερα το Ερευνητικό Κέντρο για τη Παγκοσμιοποίηση (CRG) έχει πλέον αναδειχθεί σε κέντρο εξειδικευμένης πληροφόρησης και ανάλυσης για δημοσιογράφους, πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, πολιτικά στελέχη ακόμη και από τη χώρα μας, όπως διαπιστώνεται από την επισκεψιμότητα των ιστοτόπων του.
πηγή: Θ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου