Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Πάμπλο Πινέδα: " Ο καθηγητής με το Σύνδρομο Dοwn " (video)




Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down έχουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, ως εκ τούτου η προσπάθεια για εξέλιξή τους στην εκπαίδευση και στην εργασία κρίνεται όχι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία, καθώς φέρει θετικές προσδοκίες όσον αφορά στην καλή ποιότητα ζωής και στην κοινωνική ένταξή τους.
Ωστόσο, ήδη από τα τέλη της πρώτης 10ετίας του 20ου αιώνα σε πολιτείες των ΗΠΑ ψηφίστηκαν νόμοι για την υποχρεωτική στείρωση ανθρώπων με "γενετική διαταραχή", άρα και με σύνδρομο Down. Στα χρόνια του μεσοπολέμου ανάλογη ήταν η αντιμετώπισή τους και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι Σκανδιναβικές, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Τουρκία ...


Οι ναζί στη Γερμανία ήταν εκείνοι που στο πλαίσιο του "ρατσιστικού ακτιβισμού" τους οδήγησαν στο θάνατο με τη χρήση δηλητηριωδών αερίων περίπου 270. 000 ανθρώπους με αναπηρία ("Πρόγραμμα Τ4) στα, 6 στον αριθμό, αποκαλούμενα "Κέντρα ευθανασίας". (Μετά από μια σύντομη περίοδο στα πρώτα χρόνια της εξουσίας τους κατά την οποία εφάρμοσαν την πολιτική της υποχρεωτικής στείρωσης.) 

Σε μια "πρόβα τζενεράλε" της "Τελικής Λύσης" οι ναζί επιδόθηκαν στη δολοφονία ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, με σύνδρομο Down μέσα σε κλειστά φορτηγά με την εισπνοή των καυσαερίων της, σε λειτουργία, μηχανής τους που τα διοχέτευαν εντός του οχήματος με προσαρμοσμένο αγωγό.

To σύνδρομο Down, η αναπηρία γενικότερα, - σύμφωνα με το κοινωνικό μοντέλο - δεν είναι έκφανση κάποιας αρνητικής βλάβης. (Και) αυτό αποτελεί μια ενδεχόμενη κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Υπό αυτό το πρίσμα οι όποιες "ανεπάρκειες" (και) των ανθρώπων με αναπηρία έχουν οργανικά αίτια, αλλά είναι οι δευτερογενείς κοινωνικοπολιτισμικοί περιορισμοί εκείνοι που δημιουργούν το ιδιαίτερο προφίλ τους.
 


"Το Σύνδρομο Dοwn είναι μια παθιασμένη πρόκληση" υποστηρίζει ο Π. Πινέδα, Ισπανός δάσκαλος με σύνδρομο Down. 
Σε συνέντευξή του, στο ερώτημα "Πώς βιώσατε προσωπικά το σύνδρομο Down;" 
απάντησε: "Δεν ήταν οι γονείς μου που μου το είπαν. Ήταν ο δάσκαλός μου. Ήμουν περίπου εφτά χρόνων, όταν με ρώτησε αν ήξερα τι είναι το σύνδρομο Down. Φυσικά απάντησα ναι. Με κοίταξε έντονα και μου εξήγησε τη γενετική του συνδρόμου Down. Στην ηλικία αυτή ήταν πραγματικά πολύ σκληρό. Για μένα αυτό ακουγόταν σαν αραμαϊκά. Ήταν πολύ βαρύ. 
Του έθεσα μόνο δύο ερωτήσεις: «Είμαι χαζός;» Απάντησε : «Όχι.» «Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου;» Απάντησε: «Κανένα πρόβλημα» . Τα υπόλοιπα μου ήταν παντελώς αδιάφορα!"

*Φωτογραφίες: από την ταινία "YΟ, ΤΑΜΒΙΕΝ", στην οποία πρωταγωνιστεί ο Π. Πινέδα.

Ακολουθεί απόσπασμα βίντεο από την συνέντευξη του Π.Πινέδα  στο ΒΗμαγκαζινο.
Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση του στα τελευταία λεπτά του βίντεο, όταν του ζητήθηκε η άποψή του για τους Ελληνες σήμερα. 

Μας ενδιαφέρει πολύ η άποψή σας για τους Ελληνες αυτή την εποχή.
 «Οι Ελληνες να μη νιώθετε κόμπλεξ επειδή βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το κόμπλεξ σάς χαρακτηρίζει ως λαό. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι δυνατές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σε εσάς όσο και σε εμάς τους Ισπανούς, προσπαθούν να μας επιβάλουν να αισθανθούμε κατώτεροι τους και αυτό είναι που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Όταν βλέπεις ότι δεν είσαι σε καλή κατάσταση και αισθάνεσαι αδύναμος, πρέπει να σκέφτεσαι τα δυνατά σου σημεία. Να σκέφτεσαι συνέχεια πώς θα το ξεπεράσεις και να κάνεις την αδυναμία δύναμη».  


πηγές: Leon Kokotas facebook - vimagazino - Dionisios Fentas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου