Η συνθήκες start και new start για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής, άνοιξαν τον δρόμο για ένα νέο είδος πυρηνικών όπλων τα τακτικά πυρηνικά όπλα περιορισμένης ισχύος.
Την αρχή την έκαναν οι ΗΠΑ και ακολούθησε η μετασοβιετική Ρωσία.
Αυτές οι δυο χώρες έχουν στο οπλοστάσιό τους μεγάλο αριθμό τέτοιων όπλων.
Αλλά τί εννοούμε λέγοντας τακτικά πυρηνικά και ποια είναι η διαφορά τους από τα στρατηγικά;
Κατ’ αρχάς όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα πουθενά κάποια επίσημη εγκεκριμένη κλίμακα ισχύος που να προδιαγράφει από που αρχίζουν και που τελειώνουν αυτές οι δυο κατηγορίες όπλων.
Έτσι αυτό που γενικά επικρατεί είναι ότι στα τακτικά πυρηνικά η ισχύς τους μετριέται σε τόνους ενώ στα στρατηγικά μετριέται σε κιλοτόνους και σε μεγατόνους.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης η βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι και θεωρείται στρατηγικό όπλο, ήταν ισχύος 20 κιλοτόνων. (Η ισχυρότερη πυρηνική βόμβα της Β. Κορέας αυτήν την στιγμή είναι ισχύος 15 κιλοτόνων).
Σήμερα στις υπερδυνάμεις, υπάρχουν στρατηγικά πυρηνικά της τάξης των δεκάδων μεγατόνων ( castle bravo USA 15Mt, ενώ επι ΕΣΣΔ παρήχθη η ισχυρότερη μέχρι σήμερα βόμβα η TSAR bomb 100Mt)
Φυσικά με την τρομακτική εξέλιξη της τεχνολογίας τα όπλα αυτά μπορούν να κάνουν ζημιά σε ένα κράτος ακόμα κι αν δεν χτυπήσουν σε πόλεις αλλά προκαλέσουν με έκρηξη στην στρατόσφαιρα έναν καταστροφικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό ο οποίος θα νεκρώσει όλα τα μηχανήματα που παράγουν ή μεταφέρουν ή λειτουργούν με ηλεκτρισμό! Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα λοιπόν, στόχο τους έχουν κυρίως πόλεις και μάλιστα με την μεγαλύτερη πυκνότητα άμαχου πληθυσμού για ισχυρότερο πλήγμα και η ακτίνα δράσης τους ξεκινάει από μερικά χιλιόμετρα και μπορεί να φτάσει πάνω από εκατό χιλιόμετρα.
Σε αντίθεση με τακτικά πυρηνικά όπλα τα οποία φτιάχτηκαν για να καταστρέφουν στρατιωτικές βάσεις και υποδομές με την μικρότερη απώλεια σε άμαχο πληθυσμό και η ακτίνα δράσης τους ξεκινάει από μερικές εκατοντάδες μέτρα.
Αυτό βέβαια μπορεί να είναι η απαρχή κλιμάκωσης ενός ολοκληρωτικού πολέμου που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο θερμοπυρηνικό πόλεμο. Αλλά κανένα είδος πολέμου δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό, ιδίως όταν εμπλέκονται και αντιμάχονται κράτη με πυρηνικό οπλοστάσιο.
Στην εικόνα σας έχω ένα παράδειγμα τί θα γινόταν αν ένα τέτοιο τακτικό πυρηνικό όπλο έπεφτε στην πλατεία Συντάγματος.
Συγκεκριμένα μια βόμβα ισχύος 20τονων.*
πατήστε για μεγέθυνση
Η συνολική ακτίνα δράσης ενός πλήγματος από ένα τακτικό πυρηνικό όπλο ισχύος 20 τόνων, είναι περίπου 500μέτρα.
Κάθε ομόκεντρος κύκλος μας δείχνει τον βαθμό και το είδος πλήγματος που θα συμβεί.
- Ότι υπάρχει στον κεντρικό κίτρινο κύκλο θα εξαϋλωθεί (ακτίνα 20μ)
- Ότι υπάρχει στον κόκκινο κύκλο θα ισοπεδωθεί (ακτίνα 60μ)
- Στις δύο πρώτες ζώνες δεν υπάρχουν επιζώντες.
- Ότι κτίριο υπάρχει στον σκούρο κύκλο θα γκρεμιστεί σε ερείπια (ακτίνα 120μ)
- Όσοι θα βρίσκονται στον πορτοκαλί κύκλο θα πάθουν εγκαύματα 3ου βαθμού και θα πεθάνουν σύντομα (Ακτίνα 140μ ).
- Στον προτελευταίο κύκλο έχουμε σπάσιμο τζαμιών των κτιρίων από το οστικό κύμα (θα υπάρχουν θύματα κυρίως σε όσους από περιέργεια δουν την λάμψη και πάνε κοντά στα παράθυρα τους ) (ακτίνα 320μ)
- Και τέλος σε ακτίνα 430μ η ραδιενέργεια θα είναι στα 500 rem (πιθανός θάνατος σε ένα μήνα σε άμεση έκθεση)
Κακός είναι ο πόλεμος αλλά το χειρότερο είναι να σκοτώνονται άμαχοι.
Τα τακτικά πυρηνικά αλλά και τα μη πυρηνικά αν χρησιμοποιηθούν σε άμαχους είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Εδώ οφείλω να κάνω μια υποσημείωση.
Την περίοδο που κατέρρευσε η Σοβιετική ένωση, πριν τον Πούτιν, «χαθήκαν» κάποια πυρηνικά όπλα (το χαθήκαν το έχω σε εισαγωγικά διότι οι δυτικές υπηρεσίες γνωρίζουν όλες τις διαδρομές του λαθρεμπορίου όπλων).
Αυτά εικάζετε ότι πολύ πιθανόν τα έχουν πάρει κάποιοι «τρομοκράτες» (Τα εισαγωγικά για τον ίδιο λόγο)
Αυτά μπορεί να εμφανιστούν και να πλήξουν κάποιους άμαχους ανοίγοντας (ιδίως την περίοδο που ζούμε) τις πύλες της κολάσεως.
Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα γιατί η απληστία και η μωρία των εξουσιαστών δεν έχουν όρια και ηθικούς φραγμούς.
*Davy Krokett US smallest bomb 20t
Πηγή της προσομοίωσης NUKEMAP by Alex Wellerstein.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου