Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Αρτσάχ, το τέλος... Άνοδος και πτώση του αρμενικού θύλακα





Mike Mihajlovic



Η ιστορία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ έφτασε στο πικρό τέλος. Περικυκλωμένη, χωρίς προμήθειες, τρόφιμα ή πυρομαχικά, και με χιλιάδες πολίτες - ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά που άφησαν πίσω τους όταν η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Αρτσάχ παραδόθηκε στις συντριπτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή είναι η καλύτερη από τις χειρότερες λύσεις.

Με γενναίο αλλά μικροσκοπικό στρατιωτικό.

Με μια μικρή ρωσική ειρηνευτική ομάδα σε ορισμένες βασικές τοποθεσίες, εγκαταλείφθηκαν από τον προστάτη τους την Αρμενία.

Χωρίς ελπίδα βοήθειας, η ηγεσία του Αρτσάχ πήρε μια μοιραία και πικρή απόφαση.

Η συνέχιση των μαχών θα ήταν καταστροφή, και ως συνέπεια ο τοπικός πληθυσμός θα μπορούσε να εκμηδενιστεί.

Το Αζερμπαϊτζάν είχε την πολυτέλεια να χάσει χιλιάδες στρατεύματα για να επιτύχει τον στόχο του - τον πλήρη έλεγχο του εδάφους που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν - αλλά το Αρτσάχ δεν μπορούσε.

Για την Αρμενία, είναι μια ταπείνωση για την οποία μπορούν να κατηγορήσουν μόνο τον εαυτό τους.

Στην περίπτωση που παρέμβει η Αρμενία, θα ήταν πολύ πιθανή μια τεράστια ήττα, επειδή οι χώρες του CSTO μπορούν να βοηθήσουν μόνο εάν η Αρμενία δεχθεί επίθεση, η Δύση δεν νοιάζεται καθόλου, το Ιράν μπορεί να παρέμβει, κάτι που θα κάνει την Τουρκία να συμμετάσχει στον αγώνα και μια μεγάλη μπορεί να ξεκινήσει πόλεμος.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Αρμενία αποφάσισε να μην εμπλακεί, εγκαταλείποντας τον λαό της, αλλά δυνητικά σώζοντας τη χώρα.


Για 30 χρόνια, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και έναν σύντομο αλλά αιματηρό πόλεμο, η Αρμενία ήταν νικήτρια, παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της μεγάλης επικράτειας και ιδρύοντας τη Δημοκρατία της Αρτσάχ.


Το Αζερμπαϊτζάν ταπεινώθηκε και ηττήθηκε, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Για 30 χρόνια έχτισαν τις ένοπλες δυνάμεις τους και, το πιο σημαντικό, εξασφάλισαν την υποστήριξη της περιφερειακής δύναμης της Τουρκίας, καθώς και προηγμένες προμήθειες όπλων από το Ισραήλ. Οι Αζέροι δημιούργησαν μια κατάσταση που τους λειτούργησε.

Τι έχει κάνει η Αρμενία στο μεταξύ;

Εν ολίγοις, η ηγεσία τους πέταξε την αρχική επιτυχία και προσέλκυσε ΜΚΟ (Σόρος και άλλους εγκληματίες). Ακολούθησαν διαφθορά, έγχρωμη επανάσταση και οικονομική παρακμή. Οι ενέργειες της Αρμενίας δημιούργησαν μια εύφορη γη για την επερχόμενη καταστροφή:

Κάνοντας πολύ περιορισμένες αγορές σύγχρονων όπλων.

Διατηρώντας την ψευδή ελπίδα ότι η ΕΕ χρειαζόταν την Αρμενία.

Και, το πιο σημαντικό, μαχαιρώνουν πισώπλατα τον παραδοσιακό τους σύμμαχο Ρωσία από ηγέτες με φιλοδυτικό προσανατολισμό με τα λεγόμενα φιλοδημοκρατικά κινήματα.

Ο χρόνος λειτούργησε για το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Αρμενία αργά αλλά σταθερά αποδυνάμωσε τα θεμέλιά της.

.


Το πρώτο λάθος που έκαναν ήταν η δημιουργία μιας νέας δημοκρατίας ως προσπάθεια να ενεργήσουν ως ανεξάρτητη χώρα αντί να δημιουργήσουν δημοψήφισμα και να ενσωματώσουν επίσημα το έδαφος στην Αρμενία.

Μια νεοσυσταθείσα δημοκρατία, που υποστηρίζεται μόνο από την Αρμενία και δεν αναγνωρίζεται από όλους τους άλλους, επιβαρύνει την ήδη αδύναμη αρμενική οικονομία. Οι ένοπλες δυνάμεις της νέας δημοκρατίας ήταν εξοπλισμένες με παλιό αλλά λειτουργικό σοβιετικό εξοπλισμό.

Για να αντιμετωπίσουμε τις αδύναμες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στη δεκαετία του '90 ήταν αρκετό. Οι οχυρωματικές θέσεις δημιούργησαν μια ψεύτικη ελπίδα ότι το παιχνίδι τελείωσε και ότι το Αζερμπαϊτζάν θα έμενε αδρανές. Αυτές οι αποφάσεις δημιούργησαν το σκαλοπάτι και ένα προγεφύρωμα στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Εν τω μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν, με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, συσσώρευσε οικονομικό πλούτο που ξεπέρασε δεκαπλάσια την Αρμενία.

Οι Αζέροι ενίσχυσαν αργά αλλά σταθερά τις ένοπλες δυνάμεις τους και, το πιο σημαντικό, ενσωμάτωσαν έναν νέο τρόπο πολέμου χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες drones για τα οποία οι Αρμένιοι δεν είχαν και δεν έχουν ακόμη λύση.

Το Αζερμπαϊτζάν συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες drones αυτοκτονίας από το Ισραήλ, UCAV από την Τουρκία και πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ, τη Λευκορωσία, το Πακιστάν και τη Ρωσία με σταθερό στόχο να πάρουν πίσω τα εδάφη τους.

Καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του CSTO και επίσημα δεν πολεμούν μεταξύ τους (παρόλο που συμμετείχαν πολλές τακτικές αρμενικές δυνάμεις), η αναγνώριση της Δημοκρατίας της Αρτσάχ ως εδάφους του Αζερμπαϊτζάν έδεσε ουσιαστικά τα χέρια της οργάνωσης που δικαίως δεν παρενέβη.

Μετά την ήττα των Αρμενίων μόνο η Ρωσία στάθηκε για να αποτρέψει τον πλήρη αφανισμό και να αγοράσει τον χρόνο που χρειαζόταν για να διευθετηθεί ειρηνικά η σύγκρουση.

Ο διάδρομος του Nakhkchivan ήταν ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα. Η Αρμενία δεν επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να δημιουργήσει χερσαία σύνδεση με την αυτόνομη δημοκρατία του Ναχτσιβάν. Εάν εφαρμοζόταν, αυτό θα έδινε στο Αζερμπαϊτζάν ανεμπόδιστη πρόσβαση χωρίς αρμενικά σημεία ελέγχου μέσω της επαρχίας Syunik της Αρμενίας. Με μια ευρεία έννοια που θα συνέδεε την Τουρκία με τον υπόλοιπο τουρκικό κόσμο. Η ιδέα δεν ήταν μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 2020, αλλά εισήχθη αργότερα από τον Αλίεφ. Έκτοτε προωθείται από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, ενώ η Αρμενία έχει αντιταχθεί σε αυτό. Η απάντηση του Αζερμπαϊτζάν ήταν ένας λεγόμενος οικολογικός αποκλεισμός του Αρτσάχ - που δεν ήταν τίποτα άλλο από μια πολιτική δράση που στόχευε στο Μπακού - και πρόσφατα η συγκέντρωση στρατευμάτων για ένα τελευταίο χτύπημα.

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων για την κοινή άσκηση με αρμενικές μονάδες και η πολιτική υποστήριξη από ορισμένους δυτικούς ηγέτες δεν ήταν παρά συμβολική.

Οι ντόπιοι εκπαιδεύτηκαν σε περισσότερο ή λιγότερο έλεγχο ταραχών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε οικιακές καταστάσεις. 

Οι Αρμένιοι που πολεμούν πολιτικά ο ένας τον άλλον. 
Ο Πασινιάν στριμώχτηκε και ακόμη και αυτός θα αντιμετωπίζεται ως προδότης, κάτι που σε κάποιο βαθμό είναι επειδή ευθυγραμμίζεται με το WEF και τον Σόρος. Για την καταστροφή μόνο οι Αρμένιοι μπορούν να κατηγορηθούν. 
Είχαν αρκετό χρόνο για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, αλλά σε αυτό το μονοπάτι κάτι πήγε στραβά και οι συνέπειες είναι εμφανείς.


Αυτό που μπορούν να ελπίζουν οι υπόλοιποι είναι ότι αυτή η αναγκαστική «μετάβαση» θα περάσει όσο πιο εύκολα μπορεί, χωρίς εθνοκάθαρση και αιματοχυσία. 
Ορισμένοι κύκλοι στη Δύση θα ήθελαν να δουν έναν νέο πόλεμο στα ρωσικά σύνορα και κάποιοι στα σύνορα με το Ιράν, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί. 
Ανεξάρτητα από το πόσο ανταγωνιστικά είναι τα κόμματα, η κοινή λογική μπορεί να επικρατήσει.

Μετάφραση προσαρμογή κειμένου frixos
πηγή: Black Mountain Analysis

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Φωτογραφικό υλικό απο την σφαγή στο Βολιν

του Γιάννη Αθανασιάδη



Με την σφαγή στο Βολίν ή Βολυνία, ασχολήθηκα πριν πέντε περίπου χρόνια, όταν για προσωπικούς λόγους μελέτησα την ιστορία της Πολωνίας.
Ιστορικά είναι μία από τις πιό αιματηρές και αποτρόπαιες σφαγές που προκάλεσαν οι Ναζιστές της Δυτικής Ουκρανίας την περίοδο της Γερμανικής επικυριαρχίας στην τότε Σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας.
Φυσικά ζούμε σε περίοδο που η παραχάραξη της ιστορίας κυρίως από την Δύση αποτελεί πολιτικό εργαλείο χειραγώγησης των λαών (ιδίως όσων αρκούνται σε ιστορήματα τύπου βικιπέδια).
Όμως!
Τα περιστατικά των σφαγών έχουν επιβεβαιωθεί από προσωπικές μαρτυρίες όσων επέζησαν αλλά και από τους ίδιους τους Ουκρανούς Ναζί που συμμετείχαν στην σφαγή ενώ υπάρχει και φωτογραφικό υλικό.
Τα θύματα ήταν στην πλειοψηφία τους Πολωνοί αλλά την ίδια τύχη είχαν και οι Εβραιοι και οσοι ηταν κομουνιστές.
Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες γιατί άλλος είναι ο λόγος αυτής της ανάρτησης.
Γενικά τα περισσότερα θύματα της γενοκτονίας που έγινε τότε ήταν γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας.
Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν γι αυτό το αποτρόπαιο συλλογικό έγκλημα ήταν επι τούτου ότι πιο οδυνηρό υπήρχε στα χέρια των Ναζιστών.
Αξίνες πριόνια τσεκούρια και ότι άλλο αρρωστημένο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Στις έγκυες τις αφαιρούσαν το έμβρυο και αφού το συνέθλιβαν μπροστά στα έντρομα ματια της μητέρας τις έβαζαν στην κοιλιά διάφορα ζώα μέχρι να ξεψυχήσουν.
Μικρά κορίτσια τα βίαζαν πρώτα πριν τα σφάξουν.
Σε άλλες περιπτώσεις πριόνιζαν τους ανθρώπους κόβοντάς τους μέλη όσο αυτοί ούρλιαζαν από τον πόνο.
Σκοπός τους ήταν να προκαλέσουν όσο πιό μεγάλο τρόμο γινόταν ενώ σε πολλές φωτογραφίες φαίνονται ότι το απολαμβάνουν.
Το βιβλίο του Viktor Polishchuk "The Bitter Truth" περιέχει τρομερές μαρτυρίες ανθρώπων που κυνηγήθηκαν από τα ανθρωποειδή της δυτικής Ουκρανίας.
Σε γενικές γραμμές η συμμετοχή των Μπαντεριστών (όπως τους αποκαλούσαν γενικά οι χωρικοί της περιοχής) ξεπερνούσε τις 40000 ενώ οι γυναίκες τους και τα παιδιά τους συνδράμαν όπως μπορούσαν στην υποστήριξη της γενοκτονίας αλλά και στην λεηλασία των σπιτιών των Πολωνών θυμάτων.
Μέσα σε μια τριετία οι γείτονες Ουκρανοί στα χωριά και τις πόλεις μετατράπηκαν σε απάνθρωπους σφαγείς ενώ στην καλύτερη περίπτωση δεν μιλούσαν.
Υπάρχει περιγραφή ενός νεαρού Ουκρανού που προειδοποίησε μια οικογένεια Πολωνών ότι το βράδυ θα γίνει επιδρομή και έτσι γλύτωσαν φεύγοντας όμως κάποιος από τους φίλους του τον μαρτύρησε στις ομάδες εκκαθάρισης με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν και να κρεμάσουν το πτώμα του στο κέντρο του χωριού για πολλές ημέρες με μια πινακίδα που έγραφε "Έτσι θα γίνει με όλους τους προδότες" ώστε να βλέπουν οι κάτοικοι ποια θα είναι η μοίρα τους αν αμφισβητήσουν τις πράξεις τους.
Οι μαρτυρίες για τα εγκλήματα είναι δεκάδες και αντίστοιχες οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της αποτρόπαιας σφαγής.
Όταν ο κόκκινος στρατός απελευθέρωσε τα εδάφη της Ουκρανίας ξεκίνησε η δίωξη των σφαγέων Ουκροναζί.
Ο Στάλιν έστειλε περίπου εκατό χιλιάδες από αυτούς στα γκουλακ. Ενώ οι μυστικές υπηρεσίες του εντόπισαν τον Μπαντέρα που του είχε δοθεί ασυλία στην Δυτική Γερμανία με ψεύτικο όνομα και τον εκτέλεσαν.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκροναζί έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Αυτοί οργανώθηκαν και με την βοήθεια των Δυτικών κυβερνήσεων δημιούργησαν τις ομογένειες (1.359.655στον Καναδά και 1.028000 στις ΗΠΑ) που θα βοηθούσαν μελλοντικά στην αποσταθεροποίηση της ΕΣΣΔ διατηρώντας σύνδεσμο με τους εναπομείναντες στην Δυτική Ουκρανία.
Γυρω στο 1956 ο Νικήτα Χρουστσόφ έκανε το λάθος και έδωσε μαζική αμνηστία σε όλους τους Ουκροναζί που είχε μαζέψει στα γκουλακ ο Στάλιν, με αποτέλεσμα το τέρας του ναζισμού να επιστρέψει σχεδόν αύτανδρο στην Δυτική Ουκρανία. (Ο ίδιος "χάρισε" την Κριμαία στην Ουκρανία).
Αυτοί και οι επίγονοι τους κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 2014. Ενώ οι οι απόδημοι Ουκροναζί και τα παιδιά τους προωθήθηκαν απο τα δυτικά καθεστώτα. Κάποιοι απο αυτούς έχουν κυβερνητικές θέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.
Την ίδια εθνοκάθαρση και γενοκτονία προσπάθησαν να κάνουν και στην Ανατολική Ουκρανία με θύματα αυτή την φορά τους Ρωσικής καταγωγής Ουκρανούς.
Δυστυχώς παρότι υπέστησαν αυτήν την γενοκτονία οι Πολωνοί από τους συγκεκριμένους Μπαντεριστές σήμερα στηρίζουν τους επιγόνους τους και την ίδια εγκληματική πολιτική εθνοκάθαρσης.
Μου δημιουργεί αλγεινά συναισθήματα και θλίψη που βλέπω να έχουν λησμονήσει την ιστορία τους και να διέπονται μέσα από μια παραχάραξη της σύγχρονης ιστορίας από έντονα αντιρωσικά συναισθήματα!
Είναι σαν το Ισραήλ που ενώ υπέστησαν το ολοκαύτωμα και τις ρατσιστικές διώξεις, τώρα στηρίζουν τους Ναζί και χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους εθνοκάθαρσης στην Παλαιστίνη.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.
Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά για το θέαμα.