Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε παρακμή κάτω από την συντριβή του χρέους και την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας



"Το συγκεκριμένο άρθρο το αναπαράγω για ένα και μοναδικό λόγο, Διότι είναι μια ομολογία από ένα κατ' εξοχήν εκπρόσωπο του κεφαλαίου ότι η κοινωνική πολιτική των ΗΠΑ (το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων) οδηγεί σε κατάρρευση της οικονομίας ενώ παράλληλα παραδέχεται την προοπτική κυριαρχίας της κομμουνιστικής Κίνας." (σχόλιο του blog)

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζει σημάδια μείωσης κάτω από το τεράστιο χρέος που συγκρατεί την ανάπτυξη, προειδοποιεί ο βετεράνος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, Ray Dalio.

Είπε στο Market Watch ότι η ζωή στις ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολη λόγω των λιγότερων ευκαιριών για τους απλούς πολίτες να προχωρήσουν οικονομικά. Ένας άλλος παράγοντας, σύμφωνα με τον επενδυτή, είναι η παγκόσμια έλλειψη εμπιστοσύνης στο δολάριο ΗΠΑ που μειώνει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και θα μπορούσε να μειώσει το βιοτικό τους επίπεδο.

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, της μεγαλύτερης εταιρείας hedge fund στον κόσμο, Dalio, δήλωσε ότι σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα, το θεμέλιο της οικονομίας των ΗΠΑ, δεν λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά και αποδοτικά για όλους. 

«Ο καπιταλισμός και οι καπιταλιστές είναι καλοί στην αύξηση και την δημιουργία παραγωγικότητας για να αυξήσουν το μέγεθος της οικονομικής πίτας» , είπε, προσθέτοντας ότι «ο καπιταλισμός παράγει επίσης μεγάλα κενά πλούτου που δημιουργούν κενά ευκαιριών, τα οποία απειλούν το σύστημα». 

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, εκτός αν η Ουάσινγκτον λάβει μέτρα για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε περισσότερους Αμερικανούς να επιτύχουν προσωπική ανάπτυξη και οικονομική ασφάλεια, οι συνέπειες πιθανότατα θα είναι οδυνηρές για τη χώρα.

«Αυτό που συμβαίνει είναι μια οικονομική ύφεση μαζί με ένα μεγάλο χάσμα πλούτου (μεταξύ φτωχών και πλουσίων) και η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας που προκαλεί την υπάρχουσα δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Ντάλιο εξήγησε ότι «η σχετική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο, η οποία κυριαρχούσε σχεδόν σε όλες αυτές τις κατηγορίες στην αρχή αυτής της παγκόσμιας τάξης το 1945, έχει μειωθεί και παρουσιάζει πραγματικά σημάδια που θα πρέπει να προκαλέσουν ανησυχίες».

Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο χρέος, "που προσθέτει στα εμπόδια που συνήθως παρασύρουν μια οικονομία, οπότε για να πετύχεις, πρέπει να κάνεις μια αρκετά μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους. Η ιστορία δείχνει τι είδους πρόκληση είναι. "

Επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καλή κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων και ισολογισμό σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. «Εάν οι ΗΠΑ χάσουν αυτήν την ικανότητα και δεν αναγκάζονται να είναι πιο παραγωγικές, μια μέρα θα χάσουν αυτήν την ικανότητα να δανειστούν και στη συνέχεια θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες, κάτι που είναι οδυνηρό», δήλωσε ο Ντάλιο.

πηγή RT

Μετάφραση επιμέλεια κειμένου frixos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου