Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019

Χρονικό γεγονότων και κινητοποιήσεων των ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΓΙΛΕΚΩΝΤα Κίτρινα Γιλέκα γεννήθηκαν αυθόρμητα μέσα από τα social media στα μέσα Οκτώβρη του 2018. Υπάρχουν όμως και πολλοί που υποστηρίζουν ότι η πρώιμη δημιουργία τους εντοπίζεται σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα συλλογής υπογραφών ενάντια στην αύξηση των καυσίμων στα μέσα Μαΐου.

Η ιδέα του κίτρινου γιλέκου είναι πραγματικά μια πάρα πολύ έξυπνη σκέψη. Προσδίδει στους διαδηλωτές μια ομοιογένεια παρά το ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ διαφορετικοί, να προέρχονται από πολλά διαφορετικά στρώματα αντιλήψεις κλπ, αλλά μπροστά στις διεκδικήσεις να είναι όλοι ίδιοι να είναι οι καταπιεζόμενοι ενάντια στους καταπιεστές. Για το λόγο αυτό το σώμα που κρύβεται κάτω από ένα Κίτρινο Γιλέκο μπορεί να είναι άνεργου, φοιτητή, μαθητή, εργαζόμενου, εργάτη, αναρχικού, αριστερού, δεξιού αριστερού και ακροδεξιού. Για το λόγο αυτό επίσης βλέπουμε ότι υπάρχουν και ενδογενείς συγκρούσεις ανάμεσα στα Κίτρινα Γιλέκα, πράγμα απολύτως λογικό. Από την πρώτη στιγμή ο Μακρόν έψαχνε εναγωνίως αντιπροσώπους αυτού του κύματος οργής ώστε να μπορέσει να το ελέγξει. Μάταια όμως. Αντιπρόσωποι δεν υπάρχουν, δυστυχώς για του γάλλους εξουσιαστές, ευτυχώς για όλους εμάς. Κάποιοι εντελώς άγνωστοι που εμφανίστηκαν στα κανάλια ως αντιπρόσωποι ήταν εντελώς ξένο σώμα, μάλιστα κάποιοι είχαν και υπηρετικό προσωπικό για να τους κρατάει την ομπρέλα όταν έκαναν δηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Όλες οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων έχουν συγκρουσιακό χαρακτήρα. Ένα χαρακτηριστικό τους είναι ότι χωρίς μολότοφ έχουν καταφέρει να συγκρούονται αποτελεσματικά απέναντι σε πάνοπλους αστυνομικούς, να έχουν αλληλοεπικαλύψεις, να κρατάνε και να εξαπλώνουν την σύγκρουση. Πάνω από ένα μήνα μέσα από απίστευτη καταστολή τα Κίτρινα Γιλέκα παραμένουν στους δρόμους της Γαλλίας φέρνοντας πονοκέφαλο στον Μακρόν αλλά και στους γύρω ευρωπαίους εξουσιαστές, καθώς φαίνεται πως εάν επεκταθεί όλη αυτή η δυναμική και εκτός συνόρων τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα γι αυτούς.

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, ότι σιγά-σιγά η καταστολή θα μεγαλώνει και ότι ίσως επέλθει κάποια κόπωση. Αλλά έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων συγκρουσιακών κινητοποιήσεων, γκρεμίζει την βουβή ευθεία γραμμή στην χώρα των λωτοφάγων είτε λέγεται Γαλλία, είτε Ιταλία, είτε Ισπανία, είτε Ελλάδα, γκρεμίζει τον μύθο ότι όλα γίνονται μέσα από συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις, «τάξεις», κόμματα και κάλπες. Γκρεμίζει, επίσης, το μύθο της διαπραγμάτευσης και των αντιπροσώπων.

Τέλος, καταρρίπτει το μύθο ότι αυτά τα Κίτρινα Γιλέκα είναι από ύφασμα. Ένα μήνα και κάτι μετά την πρώτη τους κινητοποίηση και μετά από τόση καταστολή μπορούμε να πούμε ότι είναι αλεξίσφαιρα!

Ακολουθεί το χρονικό των γεγονότων και των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων:

17 Νοεμβρίου: Έγιναν οι πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις των Κίτρινων Γιλέκων. 282.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε περισσότερες από 1.500 συγκεντρώσεις σε όλη την Γαλλία. Οι διαδηλώσεις περιορίστηκαν σε αποκλεισμούς δρόμων και συγκεντρώσεων σε πλατείες. Μάλιστα εκείνη την ημέρα στην Σαβουά μια διαδηλώτρια έχασε την ζωή της καθώς παρασύρθηκε από πανικοβλημένη οδηγό που έπεσε πάνω στο μπλόκο. Συνολικά εκείνη την ημέρα λόγω των εντάσεων τραυματίστηκαν 227 άτομα.

Στο Παρίσι υπήρχαν διαδηλώσεις στην Λεωφόρο των Ηλυσίων στο ύψος της Αψίδας του θριάμβου ενώ πολλοί διαδηλωτές κινήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο όπου το απόγευμα σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία. Εντάσεις με την αστυνομία υπήρχαν και στην Place de la Concore (πλατεία Ομονοίας).

Η κυβέρνηση επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να συνδέσει σκόπιμα τα Κίτρινα Γιλέκα με το κόμμα της Λεπέν. Η σύνδεση αυτή κατέρρευσε. Ενώ ο πρόεδρος του κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης, Φρανσουά Ασελινό επιχειρεί να υποβιβάσει τις μεγάλες διαδηλώσεις της ημέρας χαρακτηρίζοντας τα Κίτρινα Γιλέκα «ακίνδυνα και χωρίς μέλλον». Η εφημερίδα Le Monde αναφέρει πως αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση είναι ότι οι διαδηλωτές αποτελούνται κυρίως από άτομα που ρίχνουν λευκό, άκυρο ή απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Ενώ πολλές εφημερίδες δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν καμμία σχέση με τον συνδικαλισμό και ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν διαδηλώσει.


24 Νοεμβρίου: Μια βδομάδα μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις τα Κίτρινα Γιλέκα συγκεντρώνονται ξανά σε ολόκληρη την χώρα. Οι συγκεντρώσεις υστερούν σε όγκο από αυτές της 17ης Νοέμβρη αλλά υπερτερούν σε συγκρούσεις. Συνολικά στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν περίπου 230.00 άτομα σε 1.619 σημεία. Ακόμα και ο υπουργός εσωτερικών Καστανέ, διαπιστώνει ριζοσπαστικοποίηση στις κινητοποιήσεις παρά τον λιγότερο κόσμο που τις πλαισιώνουν.

Στο Παρίσι η αστυνομία είχε δώσει έγκριση για τις συγκεντρώσεις μόνο σε τρία σημεία. Στα σημεία αυτά η καταστολή των διαδηλώσεων θα ήταν ελεγχόμενη. Περίπου 8.000 διαδηλώνουν στο Παρίσι. Από το πρωί αρχίζουν οι πρώτες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές να ξηλώνουν οδοστρώματα και να φτιάχνουν οδοφράγματα. Η οργή είναι μεγάλη. Η κατάσταση στα Ηλύσια Πεδία γίνεται ανεξέλεγκτη για τις αστυνομικές δυνάμεις όπου άρον άρον σηκώνουν ακόμα και σιδερένιους φράχτες ώστε να εμποδίσουν πάσει θυσία τους διαδηλωτές να έχουν πρόσβαση στο προεδρικό μέγαρο. Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές με την αστυνομία να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα καταστολής ώστε να τις περιορίσει. Στους δρόμους βγαίνουν αύρες, ενώ αστυνομικοί βάλουν κατά των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες. Τα ΜΜΕ συνεχίζουν την προσπάθεια αποδόμησης των Κίτρινων Γιλέκων ενώ η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού εσωτερικών κάνει λόγω για αποδυναμωμένες κινητοποιήσεις θυμίζοντας λίγο Μαρία Αντουανέτα. Οι διαδηλωτές τα βάζουν και με τους δημοσιογράφους. 300 άτομα συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Midi Libre στην πόλη Beziers κατηγορώντας το μέσο ως πουλημένο, ενώ στην Τουλούζη διαδηλωτές επιχείρησαν να λιντσάρουν δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού BFM.

Η κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να βρει εκπροσώπους.

1η Δεκεμβρίου: Τρίτη πράξη για τα Κίτρινα Γιλέκα. Ολόκληρη η Γαλλία αστυνομοκρατείται ενώ το κέντρο του Παρισιού είναι απροσπέλαστο με 4.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στους δρόμους. Σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου. Πυρπολούνται αυτοκίνητα και χρησιμοποιούνται για οδοφράγματα. Ένοπλοι αστυνομικοί με το δάχτυλο στην σκανδάλη είναι διασκορπισμένοι στους δρόμους γύρω από το κέντρο ενώ στις ταράτσες των κτηρίων γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές. Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο της αστυνομίας όπου το συνδικάτο των αστυνομικών ζητάει την παρέμβαση του στρατού.

Το βράδυ πυρπολείται κτήριο στο κέντρο του Παρισιού ενώ ο Μακρόν από την μακρινή Αργεντινή είπε να πει την άποψή του ότι δηλαδή οι διαδηλωτές θέλουν χάος και ότι δεν θα αποδεχτεί την βία και άλλα τέτοια όμορφα και συνέχισε την βόλτα του στο γραφικό Μπουένος Άιρες.

Οι ζημιές σύμφωνα με τον δήμαρχο του Παρισιού αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Μασ­σαλία. Μάλιστα μια ογδοντάχρονη γυναίκα έχασε την ζωή της από δακρυγόνο καθώς έκλεινε τα παράθυρα του σπιτιού της.

Συγκεντρώσεις, επίσης, υπήρξαν σε Ολλανδία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Γερμανία.


3 Δεκεμβρίου: 2 πανεπιστήμια και 200 λύκεια τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές με την σειρά τους μπαίνουν και αυτοί στις κινητοποιήσεις με αιτήματα που σχετίζονται με το απολυτήριό τους. Διαδηλώνουν στου δρόμους. Στους δρόμους και οι οδηγοί ασθενοφόρων καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει Uber το επάγγελμά τους. Το βράδυ έξω από το κοινοβούλιο έβαλαν φωτιά σε ένα όχημα.

4 Δεκεμβρίου: Ο Μακρόν ανακοινώνει αναστολή έξι μηνών της αύξησης στην τιμή των καυσίμων.

Για δεύτερη μέρα οι μαθητές βρίσκονται στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Ταραχές σημειώθηκαν στην Ορλεάνη. 3 πανεπιστήμια στο Παρίσι τελούν υπό κατάληψη.

Ο Μακρόν επισκέπτεται το κτίριο της καμένης νομαρχίας του νομού Puy-En-Velay και εισπράττει έντονες αποδοκιμασίες από το πλήθος που φωνάζει «Μακρόν Παραιτήσου». Οι διαδηλωτές κυνηγούν την αυτοκινητοπομπή του για εκατοντάδες μέτρα.

Στις κινητοποιήσεις μετά τους μαθητές και τους φοιτητές μπαίνουν οι αγρότες, οι δημόσιοι υπάλληλοι και πολλοί εργαζόμενοι. Το συνδικάτο CGT των δημοσίων υπαλλήλων καλεί τα μέλη του σε απεργία από τις 9 έως τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης το ίδιο συνδικάτο καθώς και το FO καλούν σε απεργία διαρκείας τα μέλη τους στον τομέα των μεταφορών, μη δεχόμενα τα ψίχουλα που ανακοίνωσε ο Μακρόν για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο λόγια, αφού μετά από δυο μέρες η απεργία λήγει από τα συνδικάτα λόγω δικαίωσης!

Δεν λείπουν και οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι». Οι λεγόμενοι πολίτες με τα «Κόκκινα Φουλάρια» κάνουν την εμφάνισή τους στις γαλλικές τηλεοράσεις και ζητούν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

5 Δεκεμβρίου: Σε απεργία διαρκείας καλεί ακόμα και το αστυνομικό συνδικάτο Vigi ως ένδειξη αλληλεγγύης στα Κίτρινα Γιλέκα.

Ο Μακρόν ανακοινώνει ότι η αύξηση στην τιμή των καυσίμων από την 1η Γενάρη δεν αναστέλλεται ούτε αναβάλλεται αλλά ματαιώνεται για το 2019.

6 Δεκεμβρίου: Δεκάδες χιλιάδες μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους και συγκρούονται με την αστυνομία. Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων 700 μαθητές συλλαμβάνονται. Μάλιστα κυκλοφορεί βίντεο από την πόλη Mantes la Jolie (ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού) όπου η αστυνομία έχει αναγκάσει 147 μαθητές να κάθονται γονατιστοί με τα χέρια τους να κρατάνε το κεφάλι τους, σε κάποιους μαθητές η αστυνομία τους έχει δέσει τα χέρια με τάιραπ και τους έχει βάλει γονατιστούς να κοιτάνε ένα μαντρότοιχο. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένα 12χρονο παιδί με αυτισμό.

7 Δεκεμβρίου: Παρά τις μεγάλες επαναστατικές εξαγγελίες από τα συνδικάτα και τους εργατοπατέρες για απεργίες διαρκείας κτλ στις 7 του Δεκέμβρη ανακοινώνουν άρση της απεργίας στις μεταφορές γιατί μετά από προφορική (!) διαβεβαίωση του υπουργού μεταφορών ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους σχετικά την αμοιβή των υπερωριών τους. Έτσι έλαβε τέλος άλλη μια επαναστατική γυμναστική.

30 κίτρινα γιλέκα με τα χέρια στα κεφάλια και γονατιστοί με σαφή αναφορά στον τρόπο σύλληψης των 147 μαθητών, συγκεντρώνονται έξω από εργοστάσιο κατασκευής δακρυγόνων και εξοπλισμών για τις αστυνομικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης, με πανώ που αφορούσε το σταμάτημα της καταστολής.

Πολλοί εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι της μετριοπαθούς πτέρυγας των Κίτρινων Γιλέκων καλούν τον κόσμο να μην ταξιδέψει στο Παρίσι για την κινητοποίηση στις 8 Δεκέμβρη αλλά να εκφραστεί στις περιφέρειες. Η «εκ των έσω» καταστολή έχει ήδη αρχίσει!


8 Δεκεμβρίου:
90.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε όλη την χώρα για την καταστολή των 
προγραμματισμένων διαμαρτυριών. Στο Παρίσι βρίσκονται 8.000 αστυνομικοί, από νωρίς το πρωί πετούν περισσότερα από 100 αστυνομικά drones, ελικόπτερα, ενώ 15 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει θέση μάχης. Ένα ελικόπτερο είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο Μακρόν θα χρειαστεί να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό στο κέντρο είναι κλειστοί ενώ από τα ξημερώματα όλα τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στο Παρίσι ελέγχονται. Οι δρόμοι γύρω από το προεδρικό και πρωθυπουργικό μέγαρο είναι σφραγισμένοι με σιδερένιους φράχτες. Εκατοντάδες οι προληπτικές συλλήψεις στο Παρίσι από τα ξημερώματα. Παρ’ όλη την πρωτοφανή καταστολή 136.000 διαδηλωτές βρίσκονται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. 10.000 περίπου στο Παρίσι.

Δεν αργούν να ξεκινήσουν οι συμπλοκές. Οι συγκρούσεις εξαπλώνονται σε πολλά σημεία του Παρισιού αφού τα Κίτρινα Γιλέκα λόγω της αυξημένης καταστολής στο κέντρο σπάνε σε πολλές μικρές ομάδες και συγκρούονται περιφερειακά. Η αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει την έκταση των ταραχών ενώ σημειώνονται πολλά πλιάτσικα σε μεγάλα καταστήματα σε όλη την χώρα.

Οι φλόγες των αναταραχών εκτός από το Παρίσι καίνε το Μπορντώ (όπου υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας σε κρίσιμη κατάσταση), το Σεν Ετιέν, την Λυόν, την Τουλούζη, την Νάντη και άλλες μικρές και μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

Οι προσαγωγές σε όλη την χώρα φτάνουν τις 2.000, 974 υπό κράτηση και 118 τραυματίες. Οι καταστροφές στην επαρχία και στο Παρίσι παρ’ όλη την τερατώδη καταστολή είναι πιο σημαντικές από το προηγούμενο Σάββατο και αυτό γιατί οι συγκρούσεις, λόγω του ασφυκτικού αστυνομοκρατούμενου κέντρου, επεκτάθηκαν περιφερειακά.


Ο Μακρόν δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτές οι συγκρουσιακές κινητοποιήσεις εκπορεύονται από την απέχθεια των διαδηλωτών στο πρόσωπο και στην πολιτική του και ψάχνει με το ζόρι εξωτερική παρέμβαση μήπως και κρατηθεί λίγο ακόμα στον προεδρικό θώκο. Η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Ασφάλειας θα ερευνήσει τυχόν ξένη παρέμβαση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι Times ήδη έστρωσαν κλίμα αναφέροντας εκατοντάδες λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τη Ρωσία.

9 Δεκεμβρίου: Ο υπουργός οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ δηλώνει: « Οι ταραχές είναι μια καταστροφή για το εμπόριο, είναι μια καταστροφή για την οικονομία μας».

10 Δεκεμβρίου: Ο Μακρόν λίγο πριν κάνει ανακοινώσεις για μέτρα ελάφρυνσης, συναντιέται με εργοδοσία, πολιτικούς και συνδικάτα.

Στο διάγγελμά του κηρύττει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης και ανακοινώνει αύξηση βασικού μισθού κατά 100 ευρώ το μήνα. Επίσης, απαλλάσσει τους συνταξιούχους, που παίρνουν 2.000 ευρώ το μήνα, από την εισφορά αλληλεγγύης και την μη φορολόγηση των υπερωριών για το 2019. Δεν αναφέρει τίποτα για τους ανέργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους αγρότες, τους μαθητές λυκείου και τους φοιτητές. Στις ανακοινώσεις του δεν υπάρχει καμία αναφορά για συνεισφορά της εργοδοσίας και των εύπορων.

Σε αυτό το διάγγελμα έπαιξε με τις λέξεις. Η λεγόμενη αύξηση του βασικού μισθού δεν είναι τίποτα άλλο παρά αύξηση ενός προνοιακού επιδόματος που είχε προαναγγείλει ότι θα γίνει σταδιακά και απλά θα γίνει άμεσα. Το συγκεκριμένο επίδομα το παίρνουν όσοι ο μισθός τους δεν αγγίζει τον κατώτατο. Άρα άνθρακας ο θησαυρός, oh la la.

11 Δεκεμβρίου: Ένοπλος ανοίγει πυρ σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο σκοτώνοντας 5 ανθρώπους. Ο ένοπλος είναι γνωστός στις αρχές ως ακραίος ισλαμιστής και συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης Fiches των υπηρεσιών πληροφοριών. Είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης στη Γαλλία και στη Γερμανία και το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες πριν την επίθεση, σχεδιαζόταν να συλληφθεί στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πως ένα τόσο στοχοποιημένο άτομο «ξέφυγε» από την αστυνομία, δίνοντας ένα απίστευτο δώρο στον στριμωγμένο Μακρόν είναι απορίας άξιον!

13 Δεκεμβρίου: Σε κεντρικό οδικό άξονα ομάδα από Κίτρινα Γιλέκα ανοίγουν τα διόδια.

Ο δράστης της επίθεσης στο Στραβούργο εκτελείται από αστυνομικούς. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με το πρόσχημα του ασύλληπτου δράστη η κυβέρνηση έθεσε την χώρα σε «κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση» ενισχύοντας τα μέτρα ασφάλειας σε όλη την χώρα και κάνοντας δηλώσεις για την αναβολή των διαδηλώσεων για λόγους ασφαλείας. Επιχείρησαν μέσα από αυτό το τραγικό γεγονός της επίθεσης να ματαιώσουν τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις.


14 Δεκεμβρίου: Η κυβέρνηση παρά την εκτέλεση του δράστη, αυξάνει το επίπεδο του συναγερμού στο υψηλότερο επίπεδο επαγρύπνησης με ενισχυμένες επιτηρήσεις και αυστηρότερους έλεγχους κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων. Με αυτό τον τρόπο θέλει προφανώς να ενισχύσει τον φόβο στον κόσμο ώστε να κάτσει στα σπίτια του την αυριανή μέρα της κινητοποίησης.

15 Δεκεμβρίου: Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ακριβώς ίδιες με το προηγούμενο Σάββατο. Τα Κίτρινα Γιλέκα στους δρόμους του Παρισιού είναι σαφώς λιγότερα από κάθε άλλη φορά. Οι διαδηλωτές είναι περίπου 4.000 και έχουν περιοριστεί στην λεωφόρο των Ηλισίων την οποία και σε λίγες ώρες την εγκαταλείπουν και διασκορπίζονται σε παρακείμενους δρόμους δημιουργώντας πολλές εστίες αναταραχών έξω από το κέντρο. Η αστυνομία έκανε 175 προσαγωγές και 104 συλλήψεις.

Πολλοί διαδήλωσαν στις πόλεις τους και άλλοι προτίμησαν να κλείσουν δρόμους. Αναταραχές, έκτος από το Παρίσι, σημειώθηκαν σε Μπορντώ, Νάντη, Λυών, Μπεζανσόν και Τουλούζη. 66.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Γαλλία, το κλίμα φόβου που δημιούργησε η κυβέρνηση φαίνεται πως λειτούργησε.

18 Δεκεμβρίου: Το αφεντικό πάντα πριμοδοτεί αυτόν που του κάνει την βρώμικη δουλειά και τον προστατεύει. Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση ευχαριστεί τους 111.000 αστυνομικούς και τους στρατιώτες που είχαν υπηρεσία κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων και δίνει 300 ευρώ μπόνους στον καθένα τους. Με αυτό τον τρόπο συν τοις άλλοις επιχειρεί να εκτονώσει και την δυσαρέσκεια τους για τις περικοπές στα σώματα ασφαλείας στο προϋπολογισμό του 2019.

19 Δεκεμβρίου: Τα συνδικάτα της αστυνομίας προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για τις περικοπές στους μισθούς τους.

20 Δεκεμβρίου: Μετά από μια μέρα (!) τα συνδικάτα της αστυνομίας έρχονται σε συμφωνία με τον υπουργό εσωτερικών και καταφέρνουν να πάρουν αύξηση στο μισθό τους από 120- 150 ευρώ. Σε αντίθεση με τα ψίχουλα που κέρδισαν οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Γαλλία μέσα σε ενάμιση μήνα κινητοποιήσεων!

Οι αστυνομικοί διαλύουν τα μπλόκα από τους δρόμους και αμέσως μετά από κάθε διαλυόμενο γεννιέται ένα νέο σε άλλον δρόμο.

22 Δεκεμβρίου: Περίπου 40.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη την χώρα. Δεκάδες κινητοποιήσεις στην επαρχία, ενώ μπλόκα υπήρχαν στα σύνορα με την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία. Τα ΜΜΕ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν αυτή την έκτη τους κινητοποίηση με αποτέλεσμα πολλά μαγαζιά που έμειναν ανοιχτά, μέχρι το μεσημέρι να κλείνουν άρον άρον. Για μια ακόμα φορά ο κόσμος στο Παρίσι αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις συγκρούστηκε με τους αστυνομικούς. Υπήρξαν οδομαχίες στην περιοχή της Όπερας, στα Ηλύσια Πεδία και σπάστηκαν πολλά πολυεθνικά καταστήματα. Ομάδα διαδηλωτών έτρεψε σε φυγή μοτοσυκλετιστές αστυνομικούς πετώντας τους πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί για μια στιγμή να εγκλωβιστούν. Κατάφεραν να διαφύγουν όταν ένας από τους αστυνομικούς έβγαλε όπλο και σημάδεψε τους διαδηλωτές.

Πολλοί διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκεντρωθούν έξω από την εξοχική οικία του Μακρόν στο Τουκέ. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Η αστυνομία μέχρι νωρίς το βράδυ είχε προσαγάγει 220 άτομα από όλη την χώρα.

Συνεχίζεται;;;

Ανρύ
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 189, Ιανουάριος 2019

Σημείωση: Αρκετές πληροφορίες πάρθηκαν από την δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου