Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ένα μέτωπο ακομμάτιστο

του Περικλή Δανόπουλου
 



Είναι ορισμένες φράσεις που όσο κλισέ και αν ακούγονται, μας παραπέμπουν στα αυτονόητα. Κρίση, η χώρα υπό κατοχή, το πολιτικό σύστημα αποτυχημένο, ανεπαρκές, δοσιλογικό. Διαπιστώσεις χιλιοειπωμένες. Και θα αναρωτηθεί εύλογα, ο τρίτος, τι γίνεται σε αυτή την χώρα, τι συμβαίνει με αυτό τον λαό και δεν έχει ήδη οργανωθεί ώστε να ανατρέψει το σαθρό σκηνικό? Παρακάμπτοντας την ερμηνεία-σωστή καθ’ όλα- του σοκ και δέους, την ανασφάλεια και τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση και την προπαγάνδα των ΜΜΕ, τι άλλο θα μπορούσε να κρατά ένα πλήθος καθηλωμένο, ενώ το τέλος είναι ορατό και δεν είναι καθόλου ευνοϊκό?

Ταπεινή μου άποψη , στην μη γέννηση του νέου (κατά Γκράμσι) , αλλά σε επαναλαμβανόμενες θνησιγενείς τερατογενέσεις , συμβάλλουν πολιτικο-κομματικές επιδιώξεις, ημιμάθεια και αμάθεια μαζί με τις σκοπιμότητες που κρύβουν. Και σε ότι αφορά το πρώτο, νομίζω εύκολα άπαντες θα συμφωνήσουν, ότι κομματικές επιδιώξεις (ίσως όχι όλων των κομμάτων), δεν δημιουργούν το κατάλληλο συσπειρωτικό περιβάλλον. Το σημερινό αδιέξοδο για τον λαό , χρέος-μνημόνια-κατοχή, μόνο στην αντίσταση δια μέσου ενός νέου ΕΑΜ, παραπέμπει. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς, ακολουθώντας την γενικότερη αναθεωρητική προσπάθεια αλλαγής της ιστορίας, ξεχνά την δική της ιστορική διαδρομή, απεμπολώντας τον πατριωτισμό. Το άλλο κομμάτι, το κομμάτι της ημιμάθειας, ερμηνεύει λάθος η καθοδηγείται, τόσο την έννοια διεθνισμός, όσο και τον ίδιο τον Τρότσκι που έλεγε: «Η διαρκής επανάσταση δεν είναι ένα απομονωμένο άλμα του προλεταριάτου, αλλά αντίθετα, η ανοικοδόμηση ολόκληρου του έθνους κάτω από την ηγεσία του προλεταριάτου. Με αυτόν τον τρόπο συνέλαβα και διερμήνευσα την προοπτική της διαρκούς επανάστασης» Λ. Τρότσκι. Διαρκής επανάσταση. Κεφάλαιο 2,σελίδα 68. … 


Έτσι το Ε(εθνικό) του ΕΑΜ δημιουργεί αγκυλώσεις. Εθνικό όμως, που έχει γίνει ο προνομιακός χώρος για έναν εκκολαπτόμενο εθνικισμό, ο οποίος λόγω αμάθειας και έλλειψης πολιτικού γνωστικού επιπέδου, αδυνατεί να καταλάβει την ανάγκη να ταυτιστούν, ο ταξικός παράγοντας με τον εθνικό, αφού μιλάμε ουσιαστικά για τον ίδιο εχθρό. Οι σκοπιμότητες που κρύβονται, πιστεύω ότι οδηγούν σε μια προσπάθεια χειραγώγησης και αυτής της προσπάθειας συγκρότησης λαϊκού μετώπου αντίστασης.

Πιστεύω παρ’όλα αυτά, ότι οι συνθήκες πλησιάζουν στο να γίνουν ώριμες και εμπόδια που προκαλούνται από γκρουπούσκουλα χωρίς επαρκή πολιτική στόχευση η και από πατριδολάγνα χαρακτηριστικά, θα ξεπεραστούν εύκολα. 
Το μέλλον θα δείξει, την ωριμότητα και την θέληση για την γέννηση επιτέλους του νέου ΕΑΜ. 
Ενός μετώπου ακομμάτιστου, με διακριτά χαρακτηριστικά που προέρχονται από την συνάρθρωση ταξικού με εθνικό.
Αναθεωρητικές προσεγγίσεις και απόπειρες παλιννόστησης της εθνικοφροσύνης, δεν θα μπορέσουν να το σταματήσουν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου