Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ KOBANE



Περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην Kobane αφότου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη μετά τις επιθέσεις από τις συμμορίες του ISIS που ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Περίπου 175.000 κάτοικοι της πόλης έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών.

Η κυρίως κουρδική πόλη του Δυτικού Κουρδιστάν, Rojava, είχε πληθυσμό 250.000 πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, οι οποίος αυξήθηκε έως και 450 χιλιάδες με τους μετανάστες που υποδέχτηκαν από το Aleppo, Damascus, Humus, Deraa, Dêr a Zor, İdlib and Raqqa.

Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν προς το Bakûrê (Βόρειο Κουρδιστάν (Τουρκία), καθώς αντιμετώπιζαν την απειλή της σφαγής, λόγω των επιθέσεων των συμμοριών του ISIS .

Η επιστροφή στην πόλη εν-μάζας άρχισε αμέσως μετά από όταν οι δυνάμεις των YPG / YPJ απελευθέρωσαν πλήρως το κέντρο της πόλης από το ISIS στις 26 Ιανουαρίου 2015, μετά την ιστορική αντίσταση των 134 ημερών. Τα εμπόδια που δημιουργούνται από το τουρκικό κράτος και η σχεδιαζόμενη σφαγή που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από κοινού με τις συμμορίες δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την επιστροφή των ανθρώπων της Kobanê πίσω στα εδάφη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων του Κομπάνι, οι 175.000 άνθρωποι που έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, εγκαταστάθηκαν στις περιοχές που καθαρίστηκαν από τις νάρκες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των μαχών. Η καθημερινή ζωή σε αυτές τις περιοχές συνεχίζεται χωρίς απειλές προς το παρόν.

Περίπου 3.500 άνθρωποι επιστρέφουν στην πόλη τους σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της συνοριακής πύλης Mürşitpınar μεταξύ Βόρειου και Δυτικού Κουρδιστάν, όπου η διέλευση επιτρέπεται μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη.

Η αλληλεγγύη προς την πόλη συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και η ανοικοδόμηση της πραγματοποιείται ταχύτατα.

πηγή: http://kurdishquestion.com/index.php/kurdistan/west-kurdistan/175-thousand-people-returned-to-kobane-since-liberation.html
και: athens.indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου