Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Το Διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β. Πούτιν

Μόσχα, 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος Πούτιν:






Το θέμα της ομιλίας μου είναι η κατάσταση στο Ντονμπάς και η πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωσή του από το νεοναζιστικό καθεστώς, το οποίο κατέλαβε την εξουσία στην Ουκρανία το 2014 ως αποτέλεσμα ένοπλου πραξικοπήματος.

Απευθύνω σήμερα έκκληση σε εσάς, σε όλους τους πολίτες της χώρας μας, σε ανθρώπους διαφορετικών γενεών, ηλικίας και εθνικότητας, στους ανθρώπους της μεγάλης πατρίδας μας, σε όλους εκείνους που είναι ενωμένοι με τη μεγάλη ιστορική Ρωσία, στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς, στους εθελοντές που αγωνίζονται τώρα στην πρώτη γραμμή, βρίσκονται σε υπηρεσία μάχης, στους αδελφούς και τις αδελφές μας - κατοίκους των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιε, στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από το νεοναζιστικό καθεστώς.

Θα μιλήσουμε για τα απαραίτητα, επείγοντα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, για την υποστήριξη της επιθυμίας και της βούλησης των συμπατριωτών μας να καθορίσουν το μέλλον τους και για την επιθετική πολιτική ενός μέρους των δυτικών ελίτ, οι οποίες προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, και γι' αυτό προσπαθούν να μπλοκάρουν και να καταστείλουν οποιαδήποτε κυρίαρχα ανεξάρτητα κέντρα ανάπτυξης προκειμένου να συνεχίσουν να επιβάλλουν αγενώς τη θέλησή τους σε άλλες χώρες και λαούς. επιβάλλουν τις ψευδο-αξίες τους.

Ο στόχος αυτής της Δύσης είναι να αποδυναμώσει, να διαιρέσει και τελικά να καταστρέψει τη χώρα μας. Λένε ήδη ευθέως ότι το 1991 κατάφεραν να διασπάσουν τη Σοβιετική Ένωση, και τώρα ήρθε η ώρα για την ίδια τη Ρωσία, ότι πρέπει να διαλυθεί σε πολλές θανατηφόρες εμπόλεμες περιοχές και περιοχές.

Και έχουν εκκολάψει τέτοια σχέδια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενθάρρυναν συμμορίες διεθνών τρομοκρατών στον Καύκασο, προώθησαν την επιθετική υποδομή του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά μας. Έχουν κάνει την απόλυτη ρωσοφοβία το όπλο τους, μεταξύ άλλων για δεκαετίες καλλιεργώντας σκόπιμα το μίσος για τη Ρωσία, κυρίως στην Ουκρανία, στην οποία προετοίμαζαν την τύχη ενός αντιρωσικού προγεφυρώματος, και μετέτρεψαν τον ίδιο τον ουκρανικό λαό σε τροφή για κανόνια και τον ώθησαν σε πόλεμο με τη χώρα μας, εξαπολύοντάς τον, αυτόν τον πόλεμο, το 2014, χρησιμοποιώντας ένοπλες δυνάμεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, οργανώνοντας γενοκτονία, αποκλεισμό, τρομοκρατία εναντίον ανθρώπων που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την εξουσία που προέκυψε στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος.

Και αφού το σημερινό καθεστώς του Κιέβου εγκατέλειψε δημοσίως μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Ντονμπάς και, επιπλέον, δήλωσε τις αξιώσεις του για πυρηνικά όπλα, κατέστη απολύτως σαφές ότι μια νέα, επόμενη, όπως ήταν πριν δύο φορές, επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ντονμπάς είναι αναπόφευκτη. Και τότε, εξίσου αναπόφευκτα, θα υπήρχε μια επίθεση στην Κριμαία της Ρωσίας – στη Ρωσία.

Από αυτή την άποψη, η απόφαση για μια προληπτική στρατιωτική επιχείρηση ήταν απολύτως αναγκαία και η μόνη δυνατή. Οι κύριοι στόχοι του – η απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας του Ντονμπάς – ήταν και παραμένουν αμετάβλητοι.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ έχει ήδη καθαριστεί σχεδόν πλήρως από τους νεοναζί. Οι μάχες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ συνεχίζονται. Εδώ, σε οκτώ χρόνια, το καθεστώς κατοχής του Κιέβου έχει δημιουργήσει μια βαθιά πολυεπίπεδη σειρά μακροπρόθεσμων οχυρώσεων. Η επίθεσή μας στο μέτωπο θα είχε ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες, οπότε οι μονάδες μας, καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες των δημοκρατιών του Ντονμπάς, δρουν συστηματικά, με επάρκεια, χρησιμοποιούν εξοπλισμό, προστατεύουν το προσωπικό και απελευθερώνουν βήμα προς βήμα τη γη του Ντονέτσκ, καθαρίζουν πόλεις και κωμοπόλεις από τους νεοναζί, παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους τους οποίους το καθεστώς του Κιέβου έχει μετατρέψει σε ομήρους, σε ανθρώπινη ασπίδα.

Όπως γνωρίζετε, οι επαγγελματίες στρατιωτικοί που υπηρετούν βάσει σύμβασης συμμετέχουν σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Μαζί με αυτούς, οι εθελοντικοί σχηματισμοί αγωνίζονται επίσης ώμο με ώμο: άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, επαγγελμάτων, ηλικιών είναι πραγματικοί πατριώτες. Στο κάλεσμα της καρδιάς τους, σηκώθηκαν για να υπερασπιστούν τη Ρωσία και το Ντονμπάς.

Στο πλαίσιο αυτό, έχω ήδη δώσει εντολή στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας να καθορίσουν πλήρως και το συντομότερο δυνατόν το νομικό καθεστώς των εθελοντών, καθώς και των μαχητών μονάδων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Θα πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό των στρατιωτών σταδιοδρομίας του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της υλικής, ιατρικής υποστήριξης, των κοινωνικών εγγυήσεων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην οργάνωση της προμήθειας εθελοντικών σχηματισμών και αποσπασμάτων της λαϊκής πολιτοφυλακής του Ντονμπάς με τεχνικά μέσα και εξοπλισμό.

Κατά τη διάρκεια της επίλυσης των κύριων καθηκόντων προστασίας του Ντονμπάς, τα στρατεύματά μας, με βάση τα σχέδια και τις αποφάσεις του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου σχετικά με τη γενική στρατηγική δράσης, απελευθέρωσαν σημαντικά εδάφη των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, καθώς και πολλές άλλες περιοχές, από τους νεοναζί. Ως αποτέλεσμα, σχηματίστηκε μια μακρά γραμμή επαφής μάχης, η οποία είναι πάνω από χίλια χιλιόμετρα.

Κάτι για το οποίο θέλω να μιλήσω δημόσια σήμερα για πρώτη φορά. Ήδη μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, οι εκπρόσωποι του Κιέβου αντέδρασαν πολύ θετικά στις προτάσεις μας, και αυτές οι προτάσεις αφορούσαν κυρίως τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και των συμφερόντων μας. Αλλά είναι προφανές ότι η ειρηνευτική λύση δεν ταιριάζει στη Δύση, οπότε μετά την επίτευξη ορισμένων συμβιβασμών, το Κίεβο έλαβε στην πραγματικότητα άμεση εντολή να διαταράξει όλες τις συμφωνίες.

Η Ουκρανία άρχισε να εξοπλίζεται ακόμη περισσότερο με όπλα. Το καθεστώς του Κιέβου έχει εξαπολύσει νέες συμμορίες ξένων μισθοφόρων και εθνικιστών, στρατιωτικών μονάδων εκπαιδευμένων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και υπό την de facto διοίκηση δυτικών συμβούλων.

Ταυτόχρονα, το καθεστώς καταστολής σε ολόκληρη την Ουκρανία εναντίον των πολιτών της, που εγκαθιδρύθηκε αμέσως μετά το ένοπλο πραξικόπημα του 2014, ενισχύθηκε με τον πιο σοβαρό τρόπο. Η πολιτική του εκφοβισμού, της τρομοκρατίας και της βίας λαμβάνει όλο και πιο μαζικές, τρομερές και βάρβαρες μορφές.

Θέλω να τονίσω ότι γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από τους νεοναζί, και αυτά είναι κυρίως τα ιστορικά εδάφη της Novorossiya, δεν θέλουν να βρίσκονται κάτω από τον ζυγό του νεοναζιστικού καθεστώτος. Στη Ζαπορίζια, την περιοχή της Χερσώνας, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ είδαν και βλέπουν τις φρικαλεότητες που διέπραξαν νεοναζί στις κατεχόμενες περιοχές της περιοχής του Χαρκόβου. Οι κληρονόμοι των Μπαντεριστών και των ναζί εκτελεστών σκοτώνουν ανθρώπους, τους βασανίζουν, τους ρίχνουν στις φυλακές, διευθετούν, σφαγιάζουν και βασανίζουν αμάχους.

Περισσότεροι από επτάμισι εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και όσοι παραμένουν – περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι – υπόκεινται τώρα σε συνεχή πυρά πυροβολικού και ρουκετών από νεοναζί μαχητές. Χτυπούν νοσοκομεία και σχολεία, οργανώνουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων.

Δεν μπορούμε, δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να δώσουμε στους κοντινούς μας ανθρώπους το μαρτύριο των δήμιων, δεν μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε στην ειλικρινή επιθυμία τους να καθορίσουν οι ίδιοι το πεπρωμένο τους. Τα κοινοβούλια των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, καθώς και οι στρατιωτικές-πολιτικές διοικήσεις των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, αποφάσισαν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για το μέλλον αυτών των εδαφών και απηύθυναν έκκληση σε εμάς, στη Ρωσία, ζητώντας να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο βήμα.

Θα ήθελα να τονίσω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να εκφράσουν τη βούλησή τους. Και θα υποστηρίξουμε την απόφαση για το μέλλον τους, η οποία θα ληφθεί από την πλειονότητα των κατοίκων των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Αγαπητοί Φίλοι!

Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, όπως έχω ήδη πει, λειτουργούν στη γραμμή επαφής μάχης, η οποία υπερβαίνει τα χίλια χιλιόμετρα, αντιστέκονται όχι μόνο στους νεοναζιστικούς σχηματισμούς, αλλά στην πραγματικότητα σε ολόκληρη τη στρατιωτική μηχανή της συλλογικής Δύσης.

Σε αυτήν την κατάσταση, θεωρώ απαραίτητο να λάβουμε την ακόλουθη απόφαση –είναι απολύτως επαρκής για τις απειλές που αντιμετωπίζουμε– δηλαδή, να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού και του λαού μας στα απελευθερωμένα εδάφη, θεωρώ απαραίτητο να υποστηρίξουμε την πρόταση του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου για τη διεξαγωγή μερικής επιστράτευσης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για μερική επιστράτευση, δηλαδή μόνο οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην εφεδρεία και κυρίως όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική εμπειρία, θα υπόκεινται σε στράτευση για στρατιωτική θητεία.

Εκείνοι που καλούνται για στρατιωτική θητεία πριν σταλούν στις μονάδες θα υποβληθούν αναγκαστικά σε πρόσθετη στρατιωτική εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η γερουσία της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης – το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και η Κρατική Δούμα – θα ενημερωθούν επίσημα για αυτό με επιστολές σήμερα.

Τα μέτρα κινητοποίησης θα ξεκινήσουν σήμερα, από τις 21 Σεπτεμβρίου. Δίνω εντολή στους αρχηγούς των περιφερειών να παράσχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια στο έργο των στρατιωτικών επιτροπών.

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι Ρώσοι πολίτες που καλούνται για στρατιωτική θητεία μετά την επιστράτευση θα λάβουν το καθεστώς για τις πληρωμές και όλες τις κοινωνικές εγγυήσεις, των στρατιωτών που θα υπηρετούν στρατιωτική θητεία βάσει σύμβασης.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι το Εκτελεστικό Διάταγμα για τη Μερική Επιστράτευση προβλέπει επίσης πρόσθετα μέτρα για την εφαρμογή της κρατικής αμυντικής εντολής. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας είναι άμεσα υπεύθυνοι για την επίλυση των καθηκόντων της αύξησης της παραγωγής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού και της ανάπτυξης πρόσθετων εγκαταστάσεων παραγωγής. Με τη σειρά τους, όλα τα ζητήματα υλικής, οικονομικής και οικονομικής στήριξης των αμυντικών επιχειρήσεων θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα από την Κυβέρνηση.

Αγαπητοί Φίλοι!

Στην επιθετική αντιρωσική πολιτική της, η Δύση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ακούμε συνεχώς απειλές εναντίον της χώρας μας, του λαού μας. Ορισμένοι ανεύθυνοι πολιτικοί στη Δύση δεν μιλούν μόνο για σχέδια οργάνωσης της προμήθειας επιθετικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία – συστήματα που θα επιτρέψουν χτυπήματα στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας.

Τέτοια τρομοκρατικά χτυπήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν δυτικά όπλα, πραγματοποιούνται ήδη σε συνοριακούς οικισμούς στις περιοχές Belgorod και Kursk. Σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας σύγχρονα συστήματα, αεροσκάφη, πλοία, δορυφόρους, στρατηγικά drones, το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνώριση σε όλη τη νότια Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες πιέζουν ευθέως το Κίεβο να μεταφέρει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφός μας. Χωρίς να κρύβονται άλλο, λένε ότι η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί με κάθε τρόπο στο πεδίο της μάχης με την επακόλουθη στέρηση της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, γενικά οποιασδήποτε κυριαρχίας, με την πλήρη λεηλασία της χώρας μας.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης πυρηνικός εκβιασμός. Δεν μιλάμε μόνο για τον ενθαρρυμένο από τη Δύση βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού zaporizhzhya, ο οποίος απειλεί μια ατομική καταστροφή, αλλά και για τις δηλώσεις ορισμένων υψηλόβαθμων εκπροσώπων των κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με τη δυνατότητα και το παραδεκτό της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσίας - πυρηνικών όπλων.

Για όσους επιτρέπουν στον εαυτό τους τέτοιες δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας έχει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής, και σε ορισμένα στοιχεία – πιο σύγχρονα από αυτά των χωρών του ΝΑΤΟ. Και όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, χρησιμοποιούμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Δεν είναι μπλόφα.

Οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ανεξαρτησία και η ελευθερία μας θα διασφαλιστούν –το τονίζω και πάλι αυτό– με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τριαντάφυλλο του ανέμου μπορεί να γυρίσει προς την κατεύθυνσή τους.

Είναι στην ιστορική μας παράδοση, στη μοίρα του λαού μας, να σταματήσουμε εκείνους που αγωνίζονται για την παγκόσμια κυριαρχία, που απειλούν να διαμελίσουν και να υποδουλώσουν την Πατρίδα μας. Θα το κάνουμε τώρα, και έτσι θα γίνει.

Πιστεύω στην υποστήριξή σας."

Βλαντιμίρ Πούτιν

πηγή: kremlin.ru μέσω ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου