Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

"Στροφή στη Μέση Ανατολή" του Πεκίνου:

του Andrei Akulov
 Η Κίνα ενώνεται με τη Ρωσία στη Συρία. Διαμορφώνεται νέα «Αντι-Τρομοκρατική Συμμαχία" κατά της Ουάσιγκτον;



Οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Στις 19 Σεπτεμβρίου, οι Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είπαν ότι αποσύρονται από τη συμφωνία εν όψει των πολλαπλών παραβιάσεων από τους αντάρτες για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπεύθυνες. Στις 17 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική ηγεσία της συμμαχίας επέτρεψε αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην ανατολική πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ διαπράττοντας κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας.


Η αποτυχία να διατηρήσει από την πλευρά της την συμφωνία, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών και έθεσε το ζήτημα του μελλοντικού ρόλου της Αμερικής στην οικοδόμηση της ειρήνης μετά τη σύγκρουση. 

Με την Τουρκία, σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, να τραβά το δικό της κουπί και τους αντάρτες που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ να εκσφενδονίζουν προσβολές στις αμερικανικές ειδικές επιχειρήσεις, η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία φαίνεται να είναι πολύ μακριά από το να είναι συντριπτική.

Με την αξιοπιστία της να έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, η Αμερική δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως αξιόπιστος εταίρος πια.

Η Κίνα ενώνεται με τη Ρωσία στη Συρία: Διαμόρφωση νέας αντιτρομοκρατικής Συμμαχίας.

 




Οι ΗΠΑ δεν είναι σίγουρα ο μόνος σημαντικός παράγοντας στον τομέα αυτό. Με την κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ σταθερά στην εξουσία, και την μεταπολεμική διευθέτηση να μη θεωρείται πλέον ως ένα άπιαστο όνειρο, η Ουάσιγκτον δύσκολα θα μπορέσει να πιάσει όλους τους στόχους.

Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Κίνα έχει ξεκινήσει στροφή στη Μέση Ανατολή με στόχο την αύξηση της συμμετοχής της στην περιοχή με την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. Τον Απρίλιο, η Κίνα όρισε ειδικό απεσταλμένο στη Δαμασκό, προκειμένου να εργαστεί προς μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Πριν από την ανάθεση ο Κινέζος απεσταλμένος Xie Xiaoyan είχε εξάρει «τον στρατιωτικό ρόλο της Ρωσίας στον πόλεμο, και δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα από κοινού για να νικήσει την τρομοκρατία στην περιοχή».

Στις 14 Αυγούστου, ο Υποναύαρχος Guan Youfei, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας υπό την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή που επιβλέπει 2,3 εκατομμύρια μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, επισκέφθηκε τη Συρία και συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Συρίας Φαχντ Jassim Al Freij και τον Ρώσο Αντιστράτηγο Σεργκέι Chvarkov, επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης της εκεχειρίας στη Συρία, καθώς και με τους κορυφαίους Ρώσους διοικητές στη στρατιωτική βάση Hmeimim στις ακτές της Συρίας. Η επίσκεψη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη σχέση υπό την οποία το Πεκίνο γίνεται μέρος της σύρραξης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Κίνα και η Συρία ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και της ανθρωπιστικής βοήθειας, σηματοδοτώντας ισχυρότερη υποστήριξη της Κίνας προς τη Δαμασκό. Είναι η πρώτη δημόσια επίσκεψη από έναν ανώτερο κινέζο αξιωματικό του στρατού στη χώρα, δεδομένου ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στη Συρία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους Global Times,  σε δημοσίευμα της ναυαρχίδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος "Λαϊκή Καθημερινή" , το Πεκίνο είχε ήδη αναπτύξει ειδικούς συμβούλους και στρατιωτικό προσωπικό στη Συρία από τη στιγμή της ιστορικής επίσκεψης και εφοδίασαν τα συριακά στρατεύματα με τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών και εκτοξευτήρες ρουκετών. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η επίσκεψη ήταν ένα διπλωματικό καρφί στο μάτι των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων πάνω στις εδαφικές διαφορές, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η κινεζική συμμετοχή στον πόλεμο προκαλείται από την αύξηση του αριθμού των Κινέζων μουσουλμάνων μαχητών Ουιγούρων που αγωνίζονται μαζί μαζί με τους αντάρτες της Συρίας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο υποναύαρχος Guan Youfei είπε ότι πάνω από 200 Ουιγούροι αγωνίζονται 
σήμερα στη Συρία. Η Κίνα θέλει είτε να δικαστούν στη χώρα τους είτε να τους εξοντώσουν στο συριακό πεδίο της μάχης.

Σήμερα υπάρχει μια γειτονιά Ουιγούρων στην Ar-Raqqah, και το Ισλαμικό Κράτος (IS) δημοσιεύει μια εφημερίδα ειδικά για τα μέλη τους. Εκτός αυτού, η γεωστρατηγική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι σημαντική για την υλοποίηση της κινεζικής «One Belt, one road» στρατηγικήw με στόχο τη διευκόλυνση της Ευρασιατικής Οικονομικής συνδεσιμότητας, μέσω της ανάπτυξης ενός πλέγματος υποδομών και των εμπορικών δρόμων που συνδέουν την Κίνα με τη Νότια Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Η σημερινή διάρρηξη της Μέσης Ανατολής, ως αποτέλεσμα της συριακής κρίσης δυσχεραίνει τις προσπάθειες για να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Πέρυσι, η Κίνα μετέβαλε την εθνική νομοθεσία για να επιτρέψει την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας της στο εξωτερικό, ως μέρος μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην μεταπολεμική οικονομική ανάκαμψη της Συρίας. Παρά τον πόλεμο, η China National Petroleum Corporation εξακολουθεί να κατέχει μετοχές σε δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Συρίας: την συριακή Petroleum Company και την Αλ-Furat Petroleum Company, ενώ Sinochem κατέχει επίσης σημαντικά μερίδια σε διάφορες συριακές πετρελαιοπηγές. Τον Δεκέμβριο, η Κίνα προσέφερε στη Συρία επενδύσεις αξίας $ 6 δις, πέραν των 
αξίας $ 10 δισεκατομμυρίων υφιστάμενων συμβάσεων, καθώς και μια μεγάλη διαπραγμάτευση που υπεγράφη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της Κίνας με τον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei για την ανοικοδόμηση των υποδομών των τηλεπικοινωνιών της Συρίας, ως μέρος της 900 δισεκατομμυρίων $ «Silk road» πρωτοβουλίας για τις υποδομές.

Τον Μάρτιο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ , δήλωσε ότι στη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα μεταπολεμικά σχέδια ανασυγκρότησης.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη παγκόσμια δύναμη που ενισχύει τις επαφές με την κυβέρνηση της Συρίας. Στις 20 Αυγούστου, μόλις έξι ημέρες μετά την κινεζική συνάντηση, κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων, έγιναν συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Συρίας και Ρώσων στρατιωτικών διοικητών, ενώ η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Mobasher Jawed Akbar επισκέφθηκε τη Δαμασκό ως ένδειξη υποστήριξης της Ινδίας στη συριακή κυβέρνηση στη σύγκρουση. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις διαβουλεύσεις για την ασφάλειά τους.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ κάλεσε την Ινδία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της συριακής οικονομίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη τριμερή συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει μια νέα ώθηση στην υλοποίηση του έργου διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου.

Η Συρία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτό το διάδρομο που, σύμφωνα με τα σχέδια, είναι να γίνει κέντρο για την ένταξη μιας τεράστιας περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, τη Ρωσία και τη Βόρεια Ευρώπη, με την Ινδία να συμμετέχει στο έργο .

Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία έχουν καλές σχέσεις συνεργασίας με το Ιράν - μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη που εμπλέκεται στη σύγκρουση της Συρίας.

Σε ευρύτερη περιφερειακή κλίμακα, οι συνασπισμοί των μεγάλων χωρών δείχνουν πώς, κάποια στιγμή στο μέλλον, μια περιφερειακή οντότητα αντι-τρομοκρατίας ή ακόμα και ένα στρατιωτικό μπλοκ ανεξάρτητο από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να προκύψει για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας.

Επιμέλεια Ελληνικού κειμένου: frixos
πηγή: Global Research

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου