του Πάνου Ιγνατίου
Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι να κλείσει τα σύνορα της με τη Συρία από το ISIS. Αυτό ήταν ανοησία γιατί τα σύνορα θα μπορούσαν να κλείσουν από την πλευρά της Τουρκίας. Λίγο αργότερα ο Τ Ερντογάν είπε ότι στόχος είναι οι τρομοκράτες και οι Kούρδοι της Συρίας. Ο στόχος είναι σαφής. Η Τουρκία δεν θέλει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να συνενώσουν οι Κούρδοι της περιοχές από τη Συρία ανατολικά του Ευφράτη και μελλοντικά με τους κουρδικούς πληθυσμούς του Ιράκ και να δημιουργήσουν ένα συμπαγή χώρο κρατικής οντότητας.
Σωφρονιστικό προσκύνημα….
Οι λεγόμενοι αντάρτες της Συρίας κινήθηκαν προς το Χαλέπι και ο στρατός της Συρίας δεν θα έχει πλέον λόγο να συγκρουστεί με τους κούρδους εκτός και αν επιτεθούν ξανά όπως έγινε στη Χασάκε.
Όμως αυτή η ηρεμία του στρατού της Συρίας φαίνεται θα είναι προσωρινή καθώς η έναρξη της εκστρατείας του Τ Ερντογάν δείχνει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τον έλεγχο μερικών αγροτικών περιοχών σε μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Δείχνει να θέλει να κινηθεί προς το Χαλέπι και το ίδιο θέλει να πράξει και προς τη Μοσούλη. Είναι πολύ πιθανόν η Ρωσία και οι ΗΠΑ να δοκιμάζουν τις αντοχές του Τ Ερτογάν για να διαπιστώσουν μέχρι που μπορεί να φτάσει και να κινήσει τα στρατεύματα του κατά μήκος της Συρίας και του Ιράκ και τότε να λάβουν άλλες αποφάσεις.
Ωστόσο η επιχείρηση ονομάστηκε « Ασπίδα του Ευφράτη» και η κατάληψη της Τζαραμπλούς θα ανακόψει την πορεία των Κούρδων προς τη συνένωση εδαφών. Ο έλεγχος όμως αυτών των περιοχών βόρεια από το Χαλέπι ανατολικά και νότια περικλείουν την πόλη Ράκκα όπου βρίσκεται η λεγόμενη πρωτεύουσα του Daesh στη Συρία και αποτελεί στόχο όλων. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση Άσαντ και όλες οι συνεργασίες τους και στηρίγματα σε στρατιωτικό επίπεδο είναι προσωρινές και επιδιώκουν ανατροπές πριν από τις εκλογές καθώς θέλουν μια εμφανή νίκη στο πεδίο της μάχης για το εσωτερικό της χώρας. Θεωρητικά οι κούρδοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ αλλά τώρα οι κούρδοι σκοτώνουν Τούρκους στρατιώτες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία σέρνει περισσότερο την πολεμική δραστηριότητα για να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και οι ΗΠΑ θέλουν να συγκεντρώσουν όσο δυνατόν περισσότερες δυνάμεις πριν αρχίσουν την μάχη της Ράκκα. Οι Κούρδοι δεν θέλουν να πεθάνουν για τη Ράκκα γιατί δεν είναι δική τους γη. Αλλά οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν ένα μάθημα στους κούρδους καθώς τους είχαν προειδοποιήσει να μην συνεχίσουν την κατάληψη εδαφών και τώρα υποστηρίζουν την Άγκυρα για να μπορούν μετά να επαναδιαπραγματευθούν με τους κούρδους.
Κριτικάρουν μόνο τη Ρωσία.
Αυτές τις μέρες εμφανίστηκαν όλοι οι μοδάτοι της αντί - ρωσικής προπαγάνδας και ότι ο Πούτιν έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του Ερντογάν ή παίζει κάποιας νέας μορφής και μεγάλης κλίμακας Μακιαβελικό παιχνίδι και ότι η Ρωσία ήταν ηλίθια που εμπιστεύτηκε τον Ερντογάν για να τον βοηθήσει να στραφεί προς την Ευρασία. Η αρχική σιωπή και οι χλιαρές αντιδράσεις για την εισβολή της Τουρκίας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν αντισταθμιστικά στοιχεία ότι δεν πρόκειται ΜΟΝΟ για μονοπολική μυστική συνεργασία του συνασπισμού αλλά ταυτόχρονα και απόδειξη υψηλού επιπέδου πολύ- πολικού συντονισμού. ΗΠΑ και Ρωσία θέλουν να διαπιστώσουν μέχρι που θέλει και μπορεί να φτάσει η φιλοδοξία του Τ Ερντογάν στην περιοχή και το όραμα του για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τι πιο πάνω επικρίσεις δεν τις διατυπώνουν όμως για την ΕΕ ή τις ΗΠΑ. Μόνο για τη Ρωσία και έχουν κάποιο λόγο.
Ερντογάν ο πρόθυμος Μεχμετζίκ.
Ας υποθέσουμε ότι ο η Τουρκία του Ερντογάν έχει ανιδιοτελείς προθέσεις και θέλει να βοηθήσει τους νέους της συμμάχους τη Ρωσία το Ιράν και τη Δαμασκό και δεν επιδιώκει να καταλάβει το βόρειο τμήμα της Συρίας. Έχει ιδιοτελής στόχους ασφάλειας να μην εμφανιστεί ένα νέο PKK σε ολόκληρη την παραμεθόριο της Συρίας και να συνδεθεί με το PKK της Τουρκίας. Να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα θα είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Γνωρίζοντας όμως τον πανούργο Σουλτάνο είναι πολύ πιθανόν να τραβήξει άλλους άσσους από το μανίκι του.
Προφανώς θέλει να είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας για τη Συρία και θα θέλει να διαμορφώσει και το Σύνταγμα της χώρας σέρνοντας τις ομάδες που υποστήριξε μέχρι πρόσφατα στο τραπέζι των συνομιλιών και αυτό το Σύνταγμα είναι πολύ κακό για τη Συρία. Άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία η Συρία και το Ιράν το υποψιάζονται αυτό και δεν θα έδιναν καμία υπόσχεση στον Ερντογάν πριν αρχίσει την επιχείρηση στο έδαφος της χώρας αλλά θα του άφηναν ανοιχτή την δυνατότητα αν θέλει να καταστείλει τις φιλοδοξίες των Κούρδων του φιλοαμερικάνικου SDF του FSA που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τον έλεγχο της Άγκυρας και να καταπολεμήσει το Daesh !
Αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα θα διακινδυνεύσει να πολεμήσει εναντίον συμμάχων του για τους νέους συνεργάτες του. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις χώρες που υποστηρίζουν τη Συρία αλλά φαίνεται έκριναν ότι τα δυνητικά οφέλη υπερτερούν των κινδύνων καθώς η Τουρκία θα είναι ο σκύλος που δαγκώνει το αφεντικό του στην Ουάσιγκτον.
Ο ένας πολιτικός κίνδυνος που υπάρχει είναι η Τουρκία να πιέσει και να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό FSA τον οποίο σαφώς ελέγχει και με αυτό να επιχειρήσει την αλλαγή του Συντάγματος της Συρίας στα μέτρα της. Σε αυτό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό μπορούν ταυτόχρονα να προσχωρήσουν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες ή να συνεργαστούν με τις άλλες ονομαζόμενες μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης και πρόσκεινται στις ΗΠΑ ή στη Σαουδική Αραβία. Ρωσία, Συρία, Ιράν δεν είναι όμως διατεθειμένες να δώσουν πολιτικά στην Άγκυρα αυτά που θέλει. Είναι όμως πιθανόν να απομακρύνει την επιρροή των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο σε αυτές και να τις στρέψει κάτω από τον έλεγχο της Μόσχας της Τεχεράνης και της Δαμασκού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσει δύναμη απέναντι στους πρώην συμμάχους του ή τους σημερινούς συνεργάτες του αλλά αυτό που δεν θα πετύχει ο Ερντογάν θα είναι η ανατροπή του Άσαντ που ήθελε από την αρχή της κρίσης.
Τέτοιου είδους υποθέσεις είναι πολύ δύσκολες και αμφιλεγόμενες μέσα από την σύγχυση του πολέμου όταν μοιάζει να πολεμούν όλοι εναντίον όλων αλλά νομίζω πως πρέπει η προσέγγιση να αγγίζει όλα τα δεδομένα για να αναδειχθούν είναι που είναι κρυμμένα κάτω από τα γεγονότα γιατί τα φαινόμενα εξαπατούν και τα εξαπατημένα φαίνονται….
Είναι παράλογο να θεωρεί κάποιος τον FSA που βρισκόταν υπό την προστασία της Άγκυρας ως μετριοπαθής αντιπολίτευση ενώ είναι υπεύθυνος για σωρεία εγκλημάτων και τρομοκρατικών ενεργειών στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Όμως, ο FSA μετά από πιέσεις της Τουρκίας αναγνωρίστηκε ως μετριοπαθής αντιπολίτευση και συμμετέχει στις συνομιλίες της Γενεύης με εκπροσώπους και το αποδέχτηκε και η Ρωσία και το Ιράν και η Συρία. Ακόμα και ο Υπουργός Συμφιλίωσης της Συρίας παραχώρησε στα μέλη του αμνηστία και να ενταχθούν στον Συριακό Στρατό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία έχει αποδεχτεί τους τρομοκράτες αλλά δεν υπάρχει ποτέ η γυμνή αλήθεια στην Γεωπολιτική και όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος αφού πρόκειται για τακτικό ελιγμό που εξυπηρετεί τον πολύ μεγαλύτερο στόχο πρώτα για την ειρήνη στη Συρία και μετά στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής. Ο Β Πούτιν θα συμβιβαστεί και με τον διάβολο να πετύχει το στόχο του. Δεν έχει σημασία αν αυτό είναι σωστό ή λάθος αλλά το ίδιο έπραξε και ο Τζ Μπάιντεν με την επίσκεψη του στην Τουρκία όταν ενέκρινε την τουρκική εκστρατεία και άδειασε τους κούρδους!
Προσέξτε εδώ δεν χωρούν συναισθηματισμοί ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος και το Γεωπολιτικό παιχνίδι στη σκακιέρα. Ούτε η Ρωσία ούτε το Ιράν ούτε η Συρία έχουν πολιτικά αποφασίσει να ανοίξουν ολομέτωπο πόλεμο εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και των εγχώριων ομάδων αφού πρέπει να κατεβάσουν στρατό στο έδαφος και κανένας δεν θέλει να έχει απώλειες. Ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει τεράστιες απώλειες σε έμψυχο υλικό για τη Συρία και πρέπει να κρατήσει τις γραμμές των μετώπων με την βοήθεια όλων των συνεργαζομένων δυνάμεων. Ο FSA μπορεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του Αραβικού Συριακού Στρατού κατά του Daesh αφού έχουν δεσμευτεί για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας ενώ το YPG και το SDF επιδιώκουν Ομοσπονδοποίηση της χώρας και το Daesh τη δημιουργία Χαλιφάτου.
Κινδυνεύει η Συρία με διαμελισμό ; Σαφώς κινδυνεύει από τη στιγμή που έχασε τα εδάφη της. Αλλάς ας μην ξεγελιόμαστε η Ρωσία έκανε αυτή την παραχώρηση στην Τουρκία στην προσπάθεια της να επιλύει την κρίση στη Συρία και να την σύρει εκτός της δυτικής επιρροής και με την Κίνα να την σύρουν στην Ευρώ- ασιατική Ένωση εκτός από το μεσοπρόθεσμο Γεωπολιτικό παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη και το μακροπρόθεσμο Γεωπολιτικό σκάκι.
Όσο οι Κούρδοι πολεμούσαν κατά των Τζιχαντιστών είχαν την πολιτική και υλική υποστήριξη της Ρωσίας και των άλλων συνεργαζομένων χωρών στη Συρία. Μόλις όμως γύρισαν τα όπλα εναντίον του Συριακού Στρατού έχασαν κάθε υποστήριξη και ο FSA αλλά και ο SDF το γνωρίζουν τώρα πολύ καλά ότι αν δεν συνεργαστούν θα έχουν την ίδια τύχη καθώς στις στρατιωτικές επιχειρήσεις άρχισε να μπαίνει δειλά και η Κίνα. Φαίνεται ότι πιστεύουν τώρα ότι στη μάχη κατά του Daesh τους κούρδους του YPG και SDF μπορούν να αντικαταστήσουν οι δυνάμεις του FSA έστω και ακόμα είναι αναξιόπιστοι. Αν οι κούρδοι δεν προκαλέσουν νέα αιματοχυσία όπως αυτή στη Χασάκε τότε είναι πιθανόν να εξετάσουν στο μέλλον τη συμμετοχή τους στη Γενεύη νοουμένου ότι θα αποδεχτούν κάποιο είδος διευρυμένης αυτονομίας κάτω από τον έλεγχο της Δαμασκού.
Όποια και αν είναι τα σενάρια γύρω από την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία αλλά και οι λεπτομέρειες ή τα σενάρια για τις τρομοκρατικές ή νόμιμες δυνάμεις που έχουν αναλάβει στρατιωτικό ρόλο στη χώρα και βρίσκονται σε ατέρμονη σύγκρουση χωρίς διέξοδο από την κρίση σημασία έχει πως θα συγκροτηθούν θα αναγνωριστούν ως οι δυνάμεις εκείνες που θα αρχίσουν την μετάβαση από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πολιτική διευθέτηση. Σε αυτούς τους λαούς της Μ Ανατολής οι άνθρωποι εύκολα πιάνουν τα όπλα και αρχίζουν αμέσως παραδοσιακές επαναστάσεις. Είναι γνωστό πως άμα σηκωθούν τα όπλα και αρχίσουν να πυροβολούν και να σκοτώνουν δεν κατεβαίνουν εύκολα και δεν τα κατατεθούν στο έδαφος. Αυτό το ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι μεγάλες δυνάμεις αλλά η σύγκρουση περνά μέσα και από τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα και καλούνται να ευθυγραμμίσουν και τα συμφέροντα όλων για να είναι η ειρηνική διαδικασία αποδεχτή. Σε αυτή τη φάση η διπλωματία έχει τον πρώτο λόγο αλλά ακόμα ΗΠΑ και Ρωσία δεν έχουν συμφωνήσει ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και ποιες έχουν νόμιμο δικαίωμα να πολεμούν στη χώρα. Ολόκληρη η περιοχή στη βόρειο ανατολική Συρία είναι μήλο της έριδος για τους κούρδους του YPG και του SDF που υποστηρίζουν επίσης οι ΗΠΑ ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει τον FSA σε αντιδιαστολή με την Αλ Κάιντα την Αλ Νούσρα το Daesh και δεκάδες άλλες ομάδες που αποτελούν κλώνοι των τρομοκρατικών οργανώσεων των ισλαμιστών. Το θέατρο του πολέμου μετατοπίστηκε σε αυτή την περιοχή ενώ στην Ράκκα το Daesh ετοιμάζεται για την μεγάλη σύγκρουση.
Στις 16 Ιουλίου μέσα σε 4 ώρες το «πραξικόπημα» στην Τουρκία είχε τελειώσει και τα χαράματα ο Τ Ερντογάν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δήλωσε ότι η σωτηρία του ήταν δώρο από το θεό. Ο Θεός εμφανίστηκε σε ένα I phone και ο Ερντογάν μίλησε στο CNN Turk σε μια παρουσιάστρια που επίσης εμφανίστηκε δήθεν ξαφνιασμένη που είδε τον πρόεδρο να είναι καλά.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης η Τουρκία πάτησε πόδι στη Συρία και οι μαχητές του ISIS χωρίς να ρίξουν ντουφεκιές παρέδωσαν την πόλη Τζαραμπλούς στις ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας και το έβαλαν στα πόδια. Είχαν ενημερωθεί μέρες πριν και μετακίνησαν και τις οικογένειες τους προς τη Ράκκα. Άγνωστο είναι που πήγαν οι μαχητές. Οι μαχητές εγκατέλειψαν και τα χαρτονομίσματα στα μαξιλάρια τους και η όχι και τόσο μυστική υποστήριξη της Τουρκίας στο ISIS θα συνεχίσει….
Λίγο αργότερα η «σημαία της επανάστασης στη Συρία» υψώθηκε με την Τουρκική σημαία πάνω από την πόλη και ο τούρκικος στρατός άρχισε να κυνηγά τους Κούρδους παντού.
Σωφρονιστικό προσκύνημα….
Οι Κούρδοι με την βοήθεια των ΗΠΑ κατέλαβαν την Ιεράπολη και εξεδίωξαν τους τρομοκράτες. Ως μέρος των μελλοντικών τους σχεδίων ανακοινώθηκε ένα νέο Στρατιωτικό Συμβούλιο του SDF, το οποίο επίσης υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, για την Τζαραμπλούς αλλά τρείς ώρες μετά την συνέντευξη τύπου ο ηγέτης του δολοφονήθηκε και οι Κούρδοι κατηγόρησαν την Τουρκία για τη δολοφονία. Την Πέμπτη η Τουρκία ανακοίνωσε ότι εκτός από την Τζαραμπλούς θα καταλάβει και την Ιεράπολη και οι Κούρδοι άρχισαν να δείχνουν ότι αποχωρούν μετά από εντολές του Τζ Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, αλλά ακόμα δεν δείχνουν διάθεση αν αποχωρήσουν από όλες τις περιοχές που κατέλαβαν.
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους Κούρδους και στο Ιράκ και στη Συρία καθώς πολεμούσαν κάτω από τη ίδια σημαία κατά του Daesh και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η προσέγγιση ΗΠΑ – Κούρδων δυσαρέστησε την Τουρκία που αντέδρασε και οι ΗΠΑ μετά την επίσκεψη στην Τουρκία ο Μπάιντεν εγκατέλειψε τους Κούρδους ρητορικά όπως και ο ΥΠΕΞ Τζ Κέρρυ μετά την συνάντηση του με τον Σ Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν θέλουν κουρδικό κράτος αλλά ενωμένη την Συρία. Η Τουρκία είναι σύμμαχός του ΝΑΤΟ και απειλεί να στραφεί προς την Ρωσία και το Ιράν και οι Κούρδοι θα υποφέρουν ξανά για την μεγάλη φιλοδοξία και ευπιστία που επέδειξαν στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη Μπάιντεν αποδείχθηκε τελικά σωφρονιστικό προσκύνημα προς τον Τ Ερντογάν. Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν εμπλοκή στο πραξικόπημα στην Τουρκία και σε δημόσια περιφρόνηση στο αεροδρόμιο ο Τζ Μπάιντεν έγινε δεκτός από τον Αντιδήμαρχο της τουρκικής πρωτεύουσας. Ο Ερτογάν ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι θα συνεχίσει προς το παρόν τον δικό του δρόμου και δεν λαμβάνει υπόψη τι λένε οι ΗΠΑ αλλά φαίνεται ότι η επίσκεψη Μπάιντεν ήταν συμβολική στη συγκεκριμένη στιγμή και όλα ήταν έτοιμα για να αρχίσει η επιχείρηση στη Συρία.
Η Τουρκία θέλει να σώσει τη Συρία;
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές το πραγματικό και μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας «έχει στόχο τους Κούρδους πέραν από το ISIS και η στρατιωτική επιχείρηση άρχισε στην επέτειο των 500 χρόνων – 1516-1517- από τη μάχη Marj Dabiq ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον Σουλτάνο των Μαμελούκων της Αιγύπτου του Levant Hejaz η οποία είχε αλλάξει την Ιστορία της Μέσης Ανατολής καθώς οι Οθωμανοί κατέλαβαν μεγάλη έκταση της Μ Ανατολής. Αυτή η επιλογή δείχνει την φιλοδοξία του Τ Ερντογάν να καταλάβει τουλάχιστον την βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ για να αναδημιουργήσει μερικώς την Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.»
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους Κούρδους και στο Ιράκ και στη Συρία καθώς πολεμούσαν κάτω από τη ίδια σημαία κατά του Daesh και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η προσέγγιση ΗΠΑ – Κούρδων δυσαρέστησε την Τουρκία που αντέδρασε και οι ΗΠΑ μετά την επίσκεψη στην Τουρκία ο Μπάιντεν εγκατέλειψε τους Κούρδους ρητορικά όπως και ο ΥΠΕΞ Τζ Κέρρυ μετά την συνάντηση του με τον Σ Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν θέλουν κουρδικό κράτος αλλά ενωμένη την Συρία. Η Τουρκία είναι σύμμαχός του ΝΑΤΟ και απειλεί να στραφεί προς την Ρωσία και το Ιράν και οι Κούρδοι θα υποφέρουν ξανά για την μεγάλη φιλοδοξία και ευπιστία που επέδειξαν στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη Μπάιντεν αποδείχθηκε τελικά σωφρονιστικό προσκύνημα προς τον Τ Ερντογάν. Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν εμπλοκή στο πραξικόπημα στην Τουρκία και σε δημόσια περιφρόνηση στο αεροδρόμιο ο Τζ Μπάιντεν έγινε δεκτός από τον Αντιδήμαρχο της τουρκικής πρωτεύουσας. Ο Ερτογάν ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι θα συνεχίσει προς το παρόν τον δικό του δρόμου και δεν λαμβάνει υπόψη τι λένε οι ΗΠΑ αλλά φαίνεται ότι η επίσκεψη Μπάιντεν ήταν συμβολική στη συγκεκριμένη στιγμή και όλα ήταν έτοιμα για να αρχίσει η επιχείρηση στη Συρία.
Η Τουρκία θέλει να σώσει τη Συρία;
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές το πραγματικό και μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας «έχει στόχο τους Κούρδους πέραν από το ISIS και η στρατιωτική επιχείρηση άρχισε στην επέτειο των 500 χρόνων – 1516-1517- από τη μάχη Marj Dabiq ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον Σουλτάνο των Μαμελούκων της Αιγύπτου του Levant Hejaz η οποία είχε αλλάξει την Ιστορία της Μέσης Ανατολής καθώς οι Οθωμανοί κατέλαβαν μεγάλη έκταση της Μ Ανατολής. Αυτή η επιλογή δείχνει την φιλοδοξία του Τ Ερντογάν να καταλάβει τουλάχιστον την βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ για να αναδημιουργήσει μερικώς την Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.»
Η διαμαρτυρία της Συρίας δια του ΥΠΕΞ της που δήλωσε ότι αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας ήταν χλιαρή και άλλωστε δεν μπορούσε να κάνει και κάτι περισσότερο. Μετά από πέντε χρόνια πολέμου άρχισαν να φαίνονται οι αδυναμίες του Συριακού στρατού. Ούτε από τους συμμάχους της Συρίας υπήρξε διαμαρτυρία και η Ρωσία όπως και το Ιράν προέβησαν σε δηλώσεις για να υποδείξουν περισσότερο την συμπεριφορά των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι υπήρξε κάποιο είδος σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στη Συρία το Ιράν την Ρωσία την Τουρκία και τις ΗΠΑ και να πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου συνεννόησης στην πολύ- πολικότητα παρά στον μονοπολικό κόσμο όσον αφορά στην συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας. Αναπόφευκτα όμως φιλοξένησαν την στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας. Κανένας δεν θα ομολογήσει ποτέ ότι υπήρξε συμφωνία. Ωστόσο η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό δεν παρακολουθούν παθητικά την εξέλιξη των γεγονότων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» από τη στρατιωτική κλιμάκωση της Τουρκίας. Οι συριακές αρχές προχώρησαν περαιτέρω και καταδίκασαν τη διασυνοριακή ανάπτυξη ως μια «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας». Η Ρωσία και η Συρία έχουν κάθε δικαίωμα να ανησυχούν. Παρά τη ρητορική του Ερντογάν ισχυρίζονται ότι η ανακατάληψη της Jarablus ήταν «να νικήσουμε τους τρομοκράτες» και «να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», το αναπόφευκτο γεγονός είναι ότι οι τουρκικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει μαχητές πληρεξουσίους τους - SDF -στον έλεγχο της πόλης και στα γύρω εδάφη. Η Τουρκία αρχικά λέει ότι θέλει να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Συρίας σε μήκος 100 χιλιομέτρων και βάθος 30 χιλιομέτρων. Δεν θα παραχωρήσει όμως αυτή την περιοχή στον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού στρατού ή τους Τουρκμένους αλλά θα συνεργαστεί μαζί τους. Το ζητούμενο είναι αν θα πολεμήσουν τον Daesh αφού πάγιος στόχος τους μέχρι πρόσφατα ήταν πολεμήσουν το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του Ρωσία και Ιράν.
Το Μακιαβελικό παιχνίδι Ερντογάν.
Την περασμένη εβδομάδα Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί προέβησαν σε δηλώσεις και ανέφεραν ότι θα καταρρίψουν συριακά αεροπλάνα και το Πεντάγωνο πρόσθεσε και ρώσικα αεροπλάνα αν πλησιάσουν την πόλη Χασακε όπου επιχειρούν Αμερικανοί. Αυτά δείχνουν ότι ΗΠΑ και Τουρκία προσπαθούν να δημιουργήσουν δυο ασφαλείς ζώνες ελέγχου εντός της Συρίας. Αυτό είναι μια δραματική εξέλιξη μετά από 6 χρόνια πολέμου για όλες τις ξένες δυνάμεις που πολεμούν στη Συρία και μάλιστα χωρίς νομική διεθνώς εντολή. Μάλιστα αφήνουν να νοηθεί ότι αυτές οι περιοχές είναι απαγορευμένες για τις υπόλοιπες δυνάμεις όπως η Συρία και η Ρωσία. Τούρκος αξιωματικός είπε ότι η επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη πριν δυο χρόνια αλλά οι ΗΠΑ είχαν επιφυλάξεις. Οι επικεφαλείς του τουρκικού στρατού αντιδρούσαν και δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη εισβολής στη Συρία αλλά μετά το «πραξικόπημα» ο Τ ΕρΝτογάν ξήλωσε όλους τους αξιωματικούς και άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή. Να σημειωθεί πως μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου δεν τόλμησαν τούρκικα αεροπλάνα να περάσουν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Έντεχνα ο Ερντογάν φόρτωσε το πραξικόπημα στις ΗΠΑ και κινήθηκε προς τη Μόσχα για να επιδιορθώσει τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών. Την ίδια στιγμή τροφοδότησε τον αντιαμερικανισμό στην Τουρκία και εύλογα κάποιος θα θέσει το ερώτημα: Είναι τόσο πανούργος ο Ερντογάν να κινηθεί από την μια πλευρά του φράκτη και να εκβιάζει τους Αμερικανούς και ταυτόχρονα να κινηθεί και από την άλλη πλευρά του φράκτη και να εκβιάζει και τη Ρωσία;
Ταυτόχρονα άρχισε κινήσεις επαναπροσέγγισης με το Ιράν αλλά και μυστικές συναντήσεις αξιωματούχων με αξιωματούχους του Άσαντ. Ναι, είναι πανούργος ο Ερντογάν και άρχισε να παίζει το παιχνίδι του πολύ- πολικού κόσμου με στόχο να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί για την Τουρκία. Θα συμβιβαστεί ακόμα και με τον διάβολο για να σώσει το τομάρι του και τη χώρα του και να κερδίσει τα πάντα εκβιάζοντας και την μια και την άλλη πλευρά. Ο Ερτογάν παίζει την τυφλόμυγα και προσπαθεί να τυφλώσει όλους αλλά η Ρωσία κατανοεί το παιχνίδι του. Έχει όμως δεσμευτεί ότι θα πολεμήσει τους τρομοκράτες όπως η Αλ Κάιντα η Αλ Νούσρα το Daesh και οι δεκάδες άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένου και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των Τουρκμένων στην περιοχή και παρακολουθεί τις κινήσεις του.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Κρεμλίνο ο Β Πούτιν υπέδειξε στον Τ Ερντογάν ότι «στόχος είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις.» Γνωρίζει η Ρωσία ότι η Τουρκία ήταν μέρος ενός μυστικού πολέμου για αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ τη Βρετανία τη Γαλλία και τους περιφερειακούς επίσημους συμμάχους τους όπως η Σαουδική Αραβία το Κατάρ και το Ισραήλ. Με την κατάληψη της Τζαραμπλούς έχουν εξαφανιστεί οι τρομοκράτες αλλά κανένας δεν γνωρίζει που έχουν μετακινηθεί. Μετακινήθηκαν φαίνεται για να αναδιοργανωθούν καθώς η επόμενη καθοριστική μάχη θα είναι το βόρειο Χαλέπι και θα επανέλθουν σε αυτή την περιοχή για αυτό το λόγο η Τουρκία θέλει τώρα να δημιουργήσει τη ζώνη ασφάλειας.
Το διπλής όψης παιχνίδι του Ερντογάν το γνωρίζουν όμως και οι ΗΠΑ και περιμένουν να διαπιστώσουν αν είναι ικανός και ισχυρός να απομακρυνθεί από την επιρροή της Δύσης ή να συνεχίσει την υλοποίηση της εντολής ο Άσαντ πρέπει να φύγει.
Η διελκυστίνδα Ρωσίας – Τουρκίας – ΗΠΑ.
Οι πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στον Συριακό Στρατό με τους Κούρδους στην πόλη Χασάκε σταμάτησαν καθώς μεσολάβησε η Ρωσία που αντιλήφθηκε αμέσως ότι δεν είναι προς το συμφέρον της ειρηνευτικής διαδικασίας γιατί θα άνοιγαν μεγάλες πληγές που δύσκολα θα επουλώνονταν αργότερα, ακόμα και αν επέλθει η ειρήνη στη Συρία, και αυτό θα δημιουργούσε νέες αποσχιστικές τριβές που θα εξυπηρετούσαν μόνο τα σχέδια των ΗΠΑ. Ούτε η Τουρκία θέλει να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ για δημιουργία κουρδικού κράτους στη Συρία και τώρα μιλά με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και δείχνει ότι ακολουθεί το ψήφισμα 2254 που μιλά ξεκάθαρα για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ούτε η Δαμασκός, ούτε η Τεχεράνη, ούτε το Κρεμλίνο έσπευσαν στον ΟΗΕ να καταγγείλουν εισβολή της Τουρκίας έστω και αν θα είχαν δίκαιο να το πράξουν. Εδώ οι ΗΠΑ που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν την Τουρκία κάτω από την επιρροή τους βρέθηκαν σε άλυτη αντίφαση αλλά προτιμούν να αφήσουν την Τουρκία να προχωρήσει στη Συρία. Εκτός και αν όντως η Τουρκία δεν έχει εδαφικές Νέο- Οθωμανικές βλέψεις στη Συρία ή το Ιράκ και είναι περισσότερο από πρόθυμη να βοηθήσει τη Ρωσία για να αποτρέψει το διαμελισμό της Συρίας και στις ΗΠΑ ότι δεν θα επιβάλουν στην Τουρκία την δική τους επιρροή. Η αμερικανική πρόθεση είναι να αποδείξει στην Τουρκία ότι είναι πιστός σύμμαχος της για να εξομαλύνουν τις σχέσεις Ουάσιγκτον- Άγκυρας αλλά σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος» που χωρίς να το καταλαβαίνει αφήνει την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας και αυτοκαταργεί τον μονοπολικό κόσμο υπέρ του πολύ- πολύ-πολικού κόσμου. Λογικά η Συρία θα έπρεπε να καταγγείλει την τουρκική εισβολή αλλά τους τελευταίους μήνες οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών βρίσκονται σε συνομιλίες και η Δαμασκός γνώριζε τις προθέσεις της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα μόνο το Ιράν και η Ρωσία είναι οι υπερασπιστές της Συρίας.
Ο Τ Ερτογάν κινήθηκε προς όλες τις πλευρές και προσπαθεί να διατηρήσει την διπλωματική ισορροπία δυνάμεων και να επανακτήσει το ρόλο εξισορρόπησης ανάμεσα σε όλους για να έχει ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ όμως δεν ζητούν συγνώμη από την Τουρκία και την αφήνουν να εισέλθει στη Συρία αλλά θέλουν επίσης να διαπιστώσουν πως και γιατί και ποιες είναι οι προθέσεις της για την περιοχή και ούτε παραπλανήθηκαν από τον Ερτογάν και ότι αυτή η ανοχή προς την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για εξομάλυνση των σχέσεων τους… Ούτε η Ρωσία θέλει η ίδια να καθαρίσει την περιοχή από τους τρομοκράτες ή τους κούρδους μόνη της. Όσο και αν ακούγονται σκληρά αυτά τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην μελλοντική πορεία της συγκυρίας στη Συρία. Ρωσία , Συρία , Ιράν δεν θα δυσαρεστηθούν αν στην πορεία ναυαγήσει η απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων Άγκυρας -Ουάσιγκτον καθώς θα στραφούν στα δικά τους συμφέροντα. Αν όμως αντιδράσει το Ιράν που θέλει να έχει σοβαρό ρόλο στη Συρία και επέλθει ανταγωνισμός με την Τουρκία τότε κάτι δεν πήγε καλά στην μεταξύ τους συνεννόηση. Αν η Τουρκία ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές τότε θα αποδειχτεί πως είναι «ο Δούρειος Ίππος των ΗΠΑ» και θα αποτελεί πάλιν πισώπλατα μαχαιριά και στις τρεις χώρες. Όμως φαίνεται ότι η πολύ- πολική συνεννόηση που πρότεινε η Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι ΗΠΑ όμως δεν θα σταματήσουν την προσπάθεια τους να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος στο μέλλον από τη Συρία μέχρι το Ιράκ και ακόμα και το Ιράν στο πλαίσιο της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε στη Μ Ανατολή. Αυτός είναι και ο στόχος του Ισραήλ για να θέσουν όλοι μαζί το Κουρδιστάν υπό τον έλεγχο τους και να ελέγξουν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς μέχρι και το Ιράν. Να βρεθούν πίσω από τη Σαουδική Αραβία και κάτω από την Τουρκία και να ελέγξουν ολόκληρη την περιοχή. Από την μια βρίσκεται η πολύ- πολική πρόταση της Ρωσίας για συνεννόηση και από την άλλη η μονοπολική συνωμοσία για διαίρεση της περιοχής.
Η παρασπονδία των Κούρδων.
Αφορμή της επίθεσης έδωσε η βομβιστική επίθεση στην πόλη Καζιαντέπ σε γαμήλια τελετή Κούρδων. Την ίδια στιγμή όμως κάθε έκφραση συμπάθειας προς τους κούρδους που θα προκαλούσε κίνηση βοήθειας εξανεμίστηκε μετά την αδικαιολόγητη επίθεση κατά του Συριακού στρατού στην πόλη Χασάκε που προκάλεσε θύματα και έδειξε ότι οι Κούρδοι αγκιστρώθηκαν στο όνειρο τους για ένα βιώσιμο κράτος – Έθνος και παγιδεύτηκαν στην προηγούμενη τους απόφαση του Απριλίου να ανακηρύξουν κράτος στην Ροτζάβα με την ελπίδα να προλάβουν τις εξελίξεις και να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Γενεύης. Αγνόησαν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2254 που μιλά ξεκάθαρα για την Κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Έγιναν υπερβολικά φιλόδοξοι και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν όλα όσα κέρδισαν στα πεδία των μαχών. Τώρα τους καλούν να υποχωρήσουν προς τα ανατολικά όπου δεν υπάρχουν φίλοι αλλά περιβάλλονται από εχθρούς. Οι μαρξιστές του YPG βρέθηκαν παγιδευμένοι.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» από τη στρατιωτική κλιμάκωση της Τουρκίας. Οι συριακές αρχές προχώρησαν περαιτέρω και καταδίκασαν τη διασυνοριακή ανάπτυξη ως μια «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας». Η Ρωσία και η Συρία έχουν κάθε δικαίωμα να ανησυχούν. Παρά τη ρητορική του Ερντογάν ισχυρίζονται ότι η ανακατάληψη της Jarablus ήταν «να νικήσουμε τους τρομοκράτες» και «να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», το αναπόφευκτο γεγονός είναι ότι οι τουρκικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει μαχητές πληρεξουσίους τους - SDF -στον έλεγχο της πόλης και στα γύρω εδάφη. Η Τουρκία αρχικά λέει ότι θέλει να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Συρίας σε μήκος 100 χιλιομέτρων και βάθος 30 χιλιομέτρων. Δεν θα παραχωρήσει όμως αυτή την περιοχή στον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού στρατού ή τους Τουρκμένους αλλά θα συνεργαστεί μαζί τους. Το ζητούμενο είναι αν θα πολεμήσουν τον Daesh αφού πάγιος στόχος τους μέχρι πρόσφατα ήταν πολεμήσουν το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του Ρωσία και Ιράν.
Το Μακιαβελικό παιχνίδι Ερντογάν.
Την περασμένη εβδομάδα Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί προέβησαν σε δηλώσεις και ανέφεραν ότι θα καταρρίψουν συριακά αεροπλάνα και το Πεντάγωνο πρόσθεσε και ρώσικα αεροπλάνα αν πλησιάσουν την πόλη Χασακε όπου επιχειρούν Αμερικανοί. Αυτά δείχνουν ότι ΗΠΑ και Τουρκία προσπαθούν να δημιουργήσουν δυο ασφαλείς ζώνες ελέγχου εντός της Συρίας. Αυτό είναι μια δραματική εξέλιξη μετά από 6 χρόνια πολέμου για όλες τις ξένες δυνάμεις που πολεμούν στη Συρία και μάλιστα χωρίς νομική διεθνώς εντολή. Μάλιστα αφήνουν να νοηθεί ότι αυτές οι περιοχές είναι απαγορευμένες για τις υπόλοιπες δυνάμεις όπως η Συρία και η Ρωσία. Τούρκος αξιωματικός είπε ότι η επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη πριν δυο χρόνια αλλά οι ΗΠΑ είχαν επιφυλάξεις. Οι επικεφαλείς του τουρκικού στρατού αντιδρούσαν και δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη εισβολής στη Συρία αλλά μετά το «πραξικόπημα» ο Τ ΕρΝτογάν ξήλωσε όλους τους αξιωματικούς και άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή. Να σημειωθεί πως μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου δεν τόλμησαν τούρκικα αεροπλάνα να περάσουν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Έντεχνα ο Ερντογάν φόρτωσε το πραξικόπημα στις ΗΠΑ και κινήθηκε προς τη Μόσχα για να επιδιορθώσει τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών. Την ίδια στιγμή τροφοδότησε τον αντιαμερικανισμό στην Τουρκία και εύλογα κάποιος θα θέσει το ερώτημα: Είναι τόσο πανούργος ο Ερντογάν να κινηθεί από την μια πλευρά του φράκτη και να εκβιάζει τους Αμερικανούς και ταυτόχρονα να κινηθεί και από την άλλη πλευρά του φράκτη και να εκβιάζει και τη Ρωσία;
Ταυτόχρονα άρχισε κινήσεις επαναπροσέγγισης με το Ιράν αλλά και μυστικές συναντήσεις αξιωματούχων με αξιωματούχους του Άσαντ. Ναι, είναι πανούργος ο Ερντογάν και άρχισε να παίζει το παιχνίδι του πολύ- πολικού κόσμου με στόχο να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί για την Τουρκία. Θα συμβιβαστεί ακόμα και με τον διάβολο για να σώσει το τομάρι του και τη χώρα του και να κερδίσει τα πάντα εκβιάζοντας και την μια και την άλλη πλευρά. Ο Ερτογάν παίζει την τυφλόμυγα και προσπαθεί να τυφλώσει όλους αλλά η Ρωσία κατανοεί το παιχνίδι του. Έχει όμως δεσμευτεί ότι θα πολεμήσει τους τρομοκράτες όπως η Αλ Κάιντα η Αλ Νούσρα το Daesh και οι δεκάδες άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένου και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των Τουρκμένων στην περιοχή και παρακολουθεί τις κινήσεις του.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Κρεμλίνο ο Β Πούτιν υπέδειξε στον Τ Ερντογάν ότι «στόχος είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις.» Γνωρίζει η Ρωσία ότι η Τουρκία ήταν μέρος ενός μυστικού πολέμου για αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ τη Βρετανία τη Γαλλία και τους περιφερειακούς επίσημους συμμάχους τους όπως η Σαουδική Αραβία το Κατάρ και το Ισραήλ. Με την κατάληψη της Τζαραμπλούς έχουν εξαφανιστεί οι τρομοκράτες αλλά κανένας δεν γνωρίζει που έχουν μετακινηθεί. Μετακινήθηκαν φαίνεται για να αναδιοργανωθούν καθώς η επόμενη καθοριστική μάχη θα είναι το βόρειο Χαλέπι και θα επανέλθουν σε αυτή την περιοχή για αυτό το λόγο η Τουρκία θέλει τώρα να δημιουργήσει τη ζώνη ασφάλειας.
Το διπλής όψης παιχνίδι του Ερντογάν το γνωρίζουν όμως και οι ΗΠΑ και περιμένουν να διαπιστώσουν αν είναι ικανός και ισχυρός να απομακρυνθεί από την επιρροή της Δύσης ή να συνεχίσει την υλοποίηση της εντολής ο Άσαντ πρέπει να φύγει.
Η διελκυστίνδα Ρωσίας – Τουρκίας – ΗΠΑ.
Οι πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στον Συριακό Στρατό με τους Κούρδους στην πόλη Χασάκε σταμάτησαν καθώς μεσολάβησε η Ρωσία που αντιλήφθηκε αμέσως ότι δεν είναι προς το συμφέρον της ειρηνευτικής διαδικασίας γιατί θα άνοιγαν μεγάλες πληγές που δύσκολα θα επουλώνονταν αργότερα, ακόμα και αν επέλθει η ειρήνη στη Συρία, και αυτό θα δημιουργούσε νέες αποσχιστικές τριβές που θα εξυπηρετούσαν μόνο τα σχέδια των ΗΠΑ. Ούτε η Τουρκία θέλει να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ για δημιουργία κουρδικού κράτους στη Συρία και τώρα μιλά με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και δείχνει ότι ακολουθεί το ψήφισμα 2254 που μιλά ξεκάθαρα για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ούτε η Δαμασκός, ούτε η Τεχεράνη, ούτε το Κρεμλίνο έσπευσαν στον ΟΗΕ να καταγγείλουν εισβολή της Τουρκίας έστω και αν θα είχαν δίκαιο να το πράξουν. Εδώ οι ΗΠΑ που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν την Τουρκία κάτω από την επιρροή τους βρέθηκαν σε άλυτη αντίφαση αλλά προτιμούν να αφήσουν την Τουρκία να προχωρήσει στη Συρία. Εκτός και αν όντως η Τουρκία δεν έχει εδαφικές Νέο- Οθωμανικές βλέψεις στη Συρία ή το Ιράκ και είναι περισσότερο από πρόθυμη να βοηθήσει τη Ρωσία για να αποτρέψει το διαμελισμό της Συρίας και στις ΗΠΑ ότι δεν θα επιβάλουν στην Τουρκία την δική τους επιρροή. Η αμερικανική πρόθεση είναι να αποδείξει στην Τουρκία ότι είναι πιστός σύμμαχος της για να εξομαλύνουν τις σχέσεις Ουάσιγκτον- Άγκυρας αλλά σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος» που χωρίς να το καταλαβαίνει αφήνει την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας και αυτοκαταργεί τον μονοπολικό κόσμο υπέρ του πολύ- πολύ-πολικού κόσμου. Λογικά η Συρία θα έπρεπε να καταγγείλει την τουρκική εισβολή αλλά τους τελευταίους μήνες οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών βρίσκονται σε συνομιλίες και η Δαμασκός γνώριζε τις προθέσεις της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα μόνο το Ιράν και η Ρωσία είναι οι υπερασπιστές της Συρίας.
Ο Τ Ερτογάν κινήθηκε προς όλες τις πλευρές και προσπαθεί να διατηρήσει την διπλωματική ισορροπία δυνάμεων και να επανακτήσει το ρόλο εξισορρόπησης ανάμεσα σε όλους για να έχει ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ όμως δεν ζητούν συγνώμη από την Τουρκία και την αφήνουν να εισέλθει στη Συρία αλλά θέλουν επίσης να διαπιστώσουν πως και γιατί και ποιες είναι οι προθέσεις της για την περιοχή και ούτε παραπλανήθηκαν από τον Ερτογάν και ότι αυτή η ανοχή προς την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για εξομάλυνση των σχέσεων τους… Ούτε η Ρωσία θέλει η ίδια να καθαρίσει την περιοχή από τους τρομοκράτες ή τους κούρδους μόνη της. Όσο και αν ακούγονται σκληρά αυτά τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην μελλοντική πορεία της συγκυρίας στη Συρία. Ρωσία , Συρία , Ιράν δεν θα δυσαρεστηθούν αν στην πορεία ναυαγήσει η απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων Άγκυρας -Ουάσιγκτον καθώς θα στραφούν στα δικά τους συμφέροντα. Αν όμως αντιδράσει το Ιράν που θέλει να έχει σοβαρό ρόλο στη Συρία και επέλθει ανταγωνισμός με την Τουρκία τότε κάτι δεν πήγε καλά στην μεταξύ τους συνεννόηση. Αν η Τουρκία ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές τότε θα αποδειχτεί πως είναι «ο Δούρειος Ίππος των ΗΠΑ» και θα αποτελεί πάλιν πισώπλατα μαχαιριά και στις τρεις χώρες. Όμως φαίνεται ότι η πολύ- πολική συνεννόηση που πρότεινε η Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι ΗΠΑ όμως δεν θα σταματήσουν την προσπάθεια τους να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος στο μέλλον από τη Συρία μέχρι το Ιράκ και ακόμα και το Ιράν στο πλαίσιο της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε στη Μ Ανατολή. Αυτός είναι και ο στόχος του Ισραήλ για να θέσουν όλοι μαζί το Κουρδιστάν υπό τον έλεγχο τους και να ελέγξουν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς μέχρι και το Ιράν. Να βρεθούν πίσω από τη Σαουδική Αραβία και κάτω από την Τουρκία και να ελέγξουν ολόκληρη την περιοχή. Από την μια βρίσκεται η πολύ- πολική πρόταση της Ρωσίας για συνεννόηση και από την άλλη η μονοπολική συνωμοσία για διαίρεση της περιοχής.
Η παρασπονδία των Κούρδων.
Αφορμή της επίθεσης έδωσε η βομβιστική επίθεση στην πόλη Καζιαντέπ σε γαμήλια τελετή Κούρδων. Την ίδια στιγμή όμως κάθε έκφραση συμπάθειας προς τους κούρδους που θα προκαλούσε κίνηση βοήθειας εξανεμίστηκε μετά την αδικαιολόγητη επίθεση κατά του Συριακού στρατού στην πόλη Χασάκε που προκάλεσε θύματα και έδειξε ότι οι Κούρδοι αγκιστρώθηκαν στο όνειρο τους για ένα βιώσιμο κράτος – Έθνος και παγιδεύτηκαν στην προηγούμενη τους απόφαση του Απριλίου να ανακηρύξουν κράτος στην Ροτζάβα με την ελπίδα να προλάβουν τις εξελίξεις και να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Γενεύης. Αγνόησαν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2254 που μιλά ξεκάθαρα για την Κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Έγιναν υπερβολικά φιλόδοξοι και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν όλα όσα κέρδισαν στα πεδία των μαχών. Τώρα τους καλούν να υποχωρήσουν προς τα ανατολικά όπου δεν υπάρχουν φίλοι αλλά περιβάλλονται από εχθρούς. Οι μαρξιστές του YPG βρέθηκαν παγιδευμένοι.
Οι λεγόμενοι αντάρτες της Συρίας κινήθηκαν προς το Χαλέπι και ο στρατός της Συρίας δεν θα έχει πλέον λόγο να συγκρουστεί με τους κούρδους εκτός και αν επιτεθούν ξανά όπως έγινε στη Χασάκε.
Όμως αυτή η ηρεμία του στρατού της Συρίας φαίνεται θα είναι προσωρινή καθώς η έναρξη της εκστρατείας του Τ Ερντογάν δείχνει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τον έλεγχο μερικών αγροτικών περιοχών σε μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Δείχνει να θέλει να κινηθεί προς το Χαλέπι και το ίδιο θέλει να πράξει και προς τη Μοσούλη. Είναι πολύ πιθανόν η Ρωσία και οι ΗΠΑ να δοκιμάζουν τις αντοχές του Τ Ερτογάν για να διαπιστώσουν μέχρι που μπορεί να φτάσει και να κινήσει τα στρατεύματα του κατά μήκος της Συρίας και του Ιράκ και τότε να λάβουν άλλες αποφάσεις.
Ωστόσο η επιχείρηση ονομάστηκε « Ασπίδα του Ευφράτη» και η κατάληψη της Τζαραμπλούς θα ανακόψει την πορεία των Κούρδων προς τη συνένωση εδαφών. Ο έλεγχος όμως αυτών των περιοχών βόρεια από το Χαλέπι ανατολικά και νότια περικλείουν την πόλη Ράκκα όπου βρίσκεται η λεγόμενη πρωτεύουσα του Daesh στη Συρία και αποτελεί στόχο όλων. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση Άσαντ και όλες οι συνεργασίες τους και στηρίγματα σε στρατιωτικό επίπεδο είναι προσωρινές και επιδιώκουν ανατροπές πριν από τις εκλογές καθώς θέλουν μια εμφανή νίκη στο πεδίο της μάχης για το εσωτερικό της χώρας. Θεωρητικά οι κούρδοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ αλλά τώρα οι κούρδοι σκοτώνουν Τούρκους στρατιώτες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία σέρνει περισσότερο την πολεμική δραστηριότητα για να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και οι ΗΠΑ θέλουν να συγκεντρώσουν όσο δυνατόν περισσότερες δυνάμεις πριν αρχίσουν την μάχη της Ράκκα. Οι Κούρδοι δεν θέλουν να πεθάνουν για τη Ράκκα γιατί δεν είναι δική τους γη. Αλλά οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν ένα μάθημα στους κούρδους καθώς τους είχαν προειδοποιήσει να μην συνεχίσουν την κατάληψη εδαφών και τώρα υποστηρίζουν την Άγκυρα για να μπορούν μετά να επαναδιαπραγματευθούν με τους κούρδους.
Κριτικάρουν μόνο τη Ρωσία.
Αυτές τις μέρες εμφανίστηκαν όλοι οι μοδάτοι της αντί - ρωσικής προπαγάνδας και ότι ο Πούτιν έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του Ερντογάν ή παίζει κάποιας νέας μορφής και μεγάλης κλίμακας Μακιαβελικό παιχνίδι και ότι η Ρωσία ήταν ηλίθια που εμπιστεύτηκε τον Ερντογάν για να τον βοηθήσει να στραφεί προς την Ευρασία. Η αρχική σιωπή και οι χλιαρές αντιδράσεις για την εισβολή της Τουρκίας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν αντισταθμιστικά στοιχεία ότι δεν πρόκειται ΜΟΝΟ για μονοπολική μυστική συνεργασία του συνασπισμού αλλά ταυτόχρονα και απόδειξη υψηλού επιπέδου πολύ- πολικού συντονισμού. ΗΠΑ και Ρωσία θέλουν να διαπιστώσουν μέχρι που θέλει και μπορεί να φτάσει η φιλοδοξία του Τ Ερντογάν στην περιοχή και το όραμα του για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τι πιο πάνω επικρίσεις δεν τις διατυπώνουν όμως για την ΕΕ ή τις ΗΠΑ. Μόνο για τη Ρωσία και έχουν κάποιο λόγο.
Ερντογάν ο πρόθυμος Μεχμετζίκ.
Ας υποθέσουμε ότι ο η Τουρκία του Ερντογάν έχει ανιδιοτελείς προθέσεις και θέλει να βοηθήσει τους νέους της συμμάχους τη Ρωσία το Ιράν και τη Δαμασκό και δεν επιδιώκει να καταλάβει το βόρειο τμήμα της Συρίας. Έχει ιδιοτελής στόχους ασφάλειας να μην εμφανιστεί ένα νέο PKK σε ολόκληρη την παραμεθόριο της Συρίας και να συνδεθεί με το PKK της Τουρκίας. Να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα θα είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Γνωρίζοντας όμως τον πανούργο Σουλτάνο είναι πολύ πιθανόν να τραβήξει άλλους άσσους από το μανίκι του.
Προφανώς θέλει να είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας για τη Συρία και θα θέλει να διαμορφώσει και το Σύνταγμα της χώρας σέρνοντας τις ομάδες που υποστήριξε μέχρι πρόσφατα στο τραπέζι των συνομιλιών και αυτό το Σύνταγμα είναι πολύ κακό για τη Συρία. Άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία η Συρία και το Ιράν το υποψιάζονται αυτό και δεν θα έδιναν καμία υπόσχεση στον Ερντογάν πριν αρχίσει την επιχείρηση στο έδαφος της χώρας αλλά θα του άφηναν ανοιχτή την δυνατότητα αν θέλει να καταστείλει τις φιλοδοξίες των Κούρδων του φιλοαμερικάνικου SDF του FSA που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τον έλεγχο της Άγκυρας και να καταπολεμήσει το Daesh !
Αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα θα διακινδυνεύσει να πολεμήσει εναντίον συμμάχων του για τους νέους συνεργάτες του. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις χώρες που υποστηρίζουν τη Συρία αλλά φαίνεται έκριναν ότι τα δυνητικά οφέλη υπερτερούν των κινδύνων καθώς η Τουρκία θα είναι ο σκύλος που δαγκώνει το αφεντικό του στην Ουάσιγκτον.
Ο ένας πολιτικός κίνδυνος που υπάρχει είναι η Τουρκία να πιέσει και να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό FSA τον οποίο σαφώς ελέγχει και με αυτό να επιχειρήσει την αλλαγή του Συντάγματος της Συρίας στα μέτρα της. Σε αυτό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό μπορούν ταυτόχρονα να προσχωρήσουν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες ή να συνεργαστούν με τις άλλες ονομαζόμενες μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης και πρόσκεινται στις ΗΠΑ ή στη Σαουδική Αραβία. Ρωσία, Συρία, Ιράν δεν είναι όμως διατεθειμένες να δώσουν πολιτικά στην Άγκυρα αυτά που θέλει. Είναι όμως πιθανόν να απομακρύνει την επιρροή των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο σε αυτές και να τις στρέψει κάτω από τον έλεγχο της Μόσχας της Τεχεράνης και της Δαμασκού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσει δύναμη απέναντι στους πρώην συμμάχους του ή τους σημερινούς συνεργάτες του αλλά αυτό που δεν θα πετύχει ο Ερντογάν θα είναι η ανατροπή του Άσαντ που ήθελε από την αρχή της κρίσης.
Τέτοιου είδους υποθέσεις είναι πολύ δύσκολες και αμφιλεγόμενες μέσα από την σύγχυση του πολέμου όταν μοιάζει να πολεμούν όλοι εναντίον όλων αλλά νομίζω πως πρέπει η προσέγγιση να αγγίζει όλα τα δεδομένα για να αναδειχθούν είναι που είναι κρυμμένα κάτω από τα γεγονότα γιατί τα φαινόμενα εξαπατούν και τα εξαπατημένα φαίνονται….
Ποιοι δεν είναι τρομοκράτες ;
Είναι παράλογο να θεωρεί κάποιος τον FSA που βρισκόταν υπό την προστασία της Άγκυρας ως μετριοπαθής αντιπολίτευση ενώ είναι υπεύθυνος για σωρεία εγκλημάτων και τρομοκρατικών ενεργειών στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Όμως, ο FSA μετά από πιέσεις της Τουρκίας αναγνωρίστηκε ως μετριοπαθής αντιπολίτευση και συμμετέχει στις συνομιλίες της Γενεύης με εκπροσώπους και το αποδέχτηκε και η Ρωσία και το Ιράν και η Συρία. Ακόμα και ο Υπουργός Συμφιλίωσης της Συρίας παραχώρησε στα μέλη του αμνηστία και να ενταχθούν στον Συριακό Στρατό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία έχει αποδεχτεί τους τρομοκράτες αλλά δεν υπάρχει ποτέ η γυμνή αλήθεια στην Γεωπολιτική και όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος αφού πρόκειται για τακτικό ελιγμό που εξυπηρετεί τον πολύ μεγαλύτερο στόχο πρώτα για την ειρήνη στη Συρία και μετά στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής. Ο Β Πούτιν θα συμβιβαστεί και με τον διάβολο να πετύχει το στόχο του. Δεν έχει σημασία αν αυτό είναι σωστό ή λάθος αλλά το ίδιο έπραξε και ο Τζ Μπάιντεν με την επίσκεψη του στην Τουρκία όταν ενέκρινε την τουρκική εκστρατεία και άδειασε τους κούρδους!
Προσέξτε εδώ δεν χωρούν συναισθηματισμοί ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος και το Γεωπολιτικό παιχνίδι στη σκακιέρα. Ούτε η Ρωσία ούτε το Ιράν ούτε η Συρία έχουν πολιτικά αποφασίσει να ανοίξουν ολομέτωπο πόλεμο εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και των εγχώριων ομάδων αφού πρέπει να κατεβάσουν στρατό στο έδαφος και κανένας δεν θέλει να έχει απώλειες. Ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει τεράστιες απώλειες σε έμψυχο υλικό για τη Συρία και πρέπει να κρατήσει τις γραμμές των μετώπων με την βοήθεια όλων των συνεργαζομένων δυνάμεων. Ο FSA μπορεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του Αραβικού Συριακού Στρατού κατά του Daesh αφού έχουν δεσμευτεί για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας ενώ το YPG και το SDF επιδιώκουν Ομοσπονδοποίηση της χώρας και το Daesh τη δημιουργία Χαλιφάτου.
Κινδυνεύει η Συρία με διαμελισμό ; Σαφώς κινδυνεύει από τη στιγμή που έχασε τα εδάφη της. Αλλάς ας μην ξεγελιόμαστε η Ρωσία έκανε αυτή την παραχώρηση στην Τουρκία στην προσπάθεια της να επιλύει την κρίση στη Συρία και να την σύρει εκτός της δυτικής επιρροής και με την Κίνα να την σύρουν στην Ευρώ- ασιατική Ένωση εκτός από το μεσοπρόθεσμο Γεωπολιτικό παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη και το μακροπρόθεσμο Γεωπολιτικό σκάκι.
Όσο οι Κούρδοι πολεμούσαν κατά των Τζιχαντιστών είχαν την πολιτική και υλική υποστήριξη της Ρωσίας και των άλλων συνεργαζομένων χωρών στη Συρία. Μόλις όμως γύρισαν τα όπλα εναντίον του Συριακού Στρατού έχασαν κάθε υποστήριξη και ο FSA αλλά και ο SDF το γνωρίζουν τώρα πολύ καλά ότι αν δεν συνεργαστούν θα έχουν την ίδια τύχη καθώς στις στρατιωτικές επιχειρήσεις άρχισε να μπαίνει δειλά και η Κίνα. Φαίνεται ότι πιστεύουν τώρα ότι στη μάχη κατά του Daesh τους κούρδους του YPG και SDF μπορούν να αντικαταστήσουν οι δυνάμεις του FSA έστω και ακόμα είναι αναξιόπιστοι. Αν οι κούρδοι δεν προκαλέσουν νέα αιματοχυσία όπως αυτή στη Χασάκε τότε είναι πιθανόν να εξετάσουν στο μέλλον τη συμμετοχή τους στη Γενεύη νοουμένου ότι θα αποδεχτούν κάποιο είδος διευρυμένης αυτονομίας κάτω από τον έλεγχο της Δαμασκού.
Όποια και αν είναι τα σενάρια γύρω από την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία αλλά και οι λεπτομέρειες ή τα σενάρια για τις τρομοκρατικές ή νόμιμες δυνάμεις που έχουν αναλάβει στρατιωτικό ρόλο στη χώρα και βρίσκονται σε ατέρμονη σύγκρουση χωρίς διέξοδο από την κρίση σημασία έχει πως θα συγκροτηθούν θα αναγνωριστούν ως οι δυνάμεις εκείνες που θα αρχίσουν την μετάβαση από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πολιτική διευθέτηση. Σε αυτούς τους λαούς της Μ Ανατολής οι άνθρωποι εύκολα πιάνουν τα όπλα και αρχίζουν αμέσως παραδοσιακές επαναστάσεις. Είναι γνωστό πως άμα σηκωθούν τα όπλα και αρχίσουν να πυροβολούν και να σκοτώνουν δεν κατεβαίνουν εύκολα και δεν τα κατατεθούν στο έδαφος. Αυτό το ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι μεγάλες δυνάμεις αλλά η σύγκρουση περνά μέσα και από τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα και καλούνται να ευθυγραμμίσουν και τα συμφέροντα όλων για να είναι η ειρηνική διαδικασία αποδεχτή. Σε αυτή τη φάση η διπλωματία έχει τον πρώτο λόγο αλλά ακόμα ΗΠΑ και Ρωσία δεν έχουν συμφωνήσει ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και ποιες έχουν νόμιμο δικαίωμα να πολεμούν στη χώρα. Ολόκληρη η περιοχή στη βόρειο ανατολική Συρία είναι μήλο της έριδος για τους κούρδους του YPG και του SDF που υποστηρίζουν επίσης οι ΗΠΑ ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει τον FSA σε αντιδιαστολή με την Αλ Κάιντα την Αλ Νούσρα το Daesh και δεκάδες άλλες ομάδες που αποτελούν κλώνοι των τρομοκρατικών οργανώσεων των ισλαμιστών. Το θέατρο του πολέμου μετατοπίστηκε σε αυτή την περιοχή ενώ στην Ράκκα το Daesh ετοιμάζεται για την μεγάλη σύγκρουση.
Στις 16 Ιουλίου μέσα σε 4 ώρες το «πραξικόπημα» στην Τουρκία είχε τελειώσει και τα χαράματα ο Τ Ερντογάν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δήλωσε ότι η σωτηρία του ήταν δώρο από το θεό. Ο Θεός εμφανίστηκε σε ένα I phone και ο Ερντογάν μίλησε στο CNN Turk σε μια παρουσιάστρια που επίσης εμφανίστηκε δήθεν ξαφνιασμένη που είδε τον πρόεδρο να είναι καλά.
Είναι προβλέψιμος ο Ερντογάν ότι δεν θα επιχειρήσει να ανατρέψει τον Άσαντ ; Δεν είναι βέβαιο αυτό ούτε είναι βέβαιο ότι δεν θα προσπαθήσει να καθορίσει το Σύνταγμα της Συρίας συμπαρασύροντας όλες τις δυνάμεις που θα θέσει υπό τον έλεγχο του. Μέχρι τότε φαίνεται ΗΠΑ και Ρωσία θα περιμένουν και θα καθορίζουν τα επόμενα βήματα τους στην περιοχή και ο Τ Ερτογάν θα πρέπει να αναζητήσει κάποιον νέο από μηχανής Θεό για να σώσει τουλάχιστον τα προσχήματα….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου