Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Οδηγός Επιβίωσης 1941 για Λαχανόκηπο

Νικόλαος Βοσυνιώτης 1941



Τι κάνουν οι άνθρωποι µε το φαγητό όταν καλούνται να ζήσουν υπό έκτακτες συνθήκες; 
Πώς µπορούµε να τα καταφέρουµε µε το καθηµερινό τραπέζι όταν το λιγοστό χρήµα και η στέρηση έχουν περιορίσει δραστικά το βαλάντιό µας, επιβάλλοντας µια ριζική αλλαγή της διατροφικής µας κουλτούρας; 
Τα ερωτήµατα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ στη σηµερινή Ελλάδα κι ένα βιβλίο από τα παλιά έρχεται ξαφνικά να θυµίσει την επινοητικότητα και τη φαντασία που θα πρέπει να επιστρατεύσουµε αν θέλουµε όχι µόνο να επιβιώσουµε, αλλά και να δώσουµε στις ξαφνικές µας δυσκολίες µιαν άλλη νότα. Σκληρές µέρες της Κατοχής του 1941 και ο αθηναϊκός λαός στενάζει από τον βαρύ γερµανικό ζυγό.
 Οι συνθήκες διαβίωσης εξαιρετικά δύσκολες και το φαγητό λιγοστό. Η πείνα θερίζει, προϊόντα δεν υπάρχουν και οι προµήθειες από την επαρχία δεν φτάνουν ποτέ στην Αθήνα. 
Ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τµηµατάρχης στους ∆ηµοτικούς Κήπους της Αθήνας και Επίκαιρος οδηγός του1941 άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες -όπου έχει διδαχθεί την γεωπονία- αποφασίζει να συγγράψει ένα µικρό και εύχρηστο οδηγό που περιλαµβάνει οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, φθηνά και εύκολα, έναν µικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο. 
Το τυπογραφείο ∆ιον.Πετσάλη αναλαµβάνει την έκδοση του οδηγού που φέρει τον τίτλο:«Ο λαχανόκηπος του σπιτιού» ήτοι τρόποι καλλιέργειας, περιποιήσεως και καταπολεµήσεως των ασθενειών των λαχανικών». 
Στον πρόλογο ο συγγραφέας εξηγεί ότι η εµπόλεµη κατάσταση της Ευρώπης «έσχεν επίδρασιν και εις την ιδικήν µας χώρα, ιδίως εις το ζήτηµα της διατροφής». «Οι διαθέτοντες κήπον καλλωπιστικόν ετησίων ανθέων άς τον µεταβάλωσιν εις την περίστασιν ταύτην εις λαχανόκηπον. Ένεκα λοιπόν των ανωµάλων περιστάσεων,ας διερχόµεθα, πρέπει οι διαθέτοντες µικράν έκτασιν γής πέριξ του σπιτιού των να µην την αφίσουν ανεκµετάλλευτον» και να καλλιεργήσουν λαχανικά , αφ ενός για να διευκολύνουν και όσους δεν έχουν χώρο για καλλιέργεια αλλά και για να βρίσκουν ευκολώτερα τα λαχανικά που δεν βρίσκουν στην ελεύθερη αγορά. Μαρίκα Αρβανιτοπούλου 20/03/2012 

Διαβάστε το βιβλίο σε e-book η κατεβάστε το pdf   εδώ



πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου